Дисковата херния при кучето

Кучетата с дълго тяло и къси крайници са най-податливи на това заболяване, но и останалите не са застраховани.

Не само е болезнено за кучето, но е възможно да се стигне до парализа на задните крайници – тогава няма болка, но и кучето е обречено на мизерно съществуване или евтаназия.

Какво трябва да знаете по този въпрос, за да спестите на приятеля си болки, а на себе си – време, нерви и пари.

Гръбначният стълб на кучето е съставен от прешлени, свързани помежду си от дискове, чиято роля е да омекотяват евентуални сътресения и да позволяват да се извършва известно движение между прешлените, което придава гъвкавост на гръбначния стълб.

Всеки диск се състои от външен хрущял и вътрешно желатиново ядро. Това е нормалното състояние.

При херния дискът се пречупва, желатиноподобната маса изтича и притиска гръбначния мозък.

Дискът би могъл да се счупи при побой на кучето, при прекалено голямо натоварване, при много рязко движение и разбира се, при злополука.

Най-уязвимата част на гърба е в областта на последните три гръдни и първите два поясни прешлени. По-леки проблеми могат да се появят в областта на шията.

Признаците

Тяхното проявление може да е внезапно и остро или постепенно и нарастващо. Ще разпознаете, че кучето ви страда от дискова херния по  извития гръб, нежелание да се движи, слабост в задните крайници, ако скимти при движение, ако има болезнено треперене на краката, ако е неспособно да стои здраво на краката си.

Шията се движи бавно и болезнено, главата е спусната надолу до хоризонтално положение, нежелание да се навежда, за да пие вода и за се храни, ако изпитва силни болки когато го докосвате по шията.

Лечение

Рентгенова снимка или миелография ще установят наличието и точното място на дисковата херния. Консервативната терапия предвижда почивка, прилагане на аналгетици и противовъзпалителни средства за ограничаване на отока и възпалението на гръбначния мозък, както и седативи за успокояване на кучето и намаляване на мускулните спазми.

Не се препоръчва даването на много високи дози аналгетици за пълно премахване на болката, тъй като това може да има обратен ефект – кучето ще възвърне активността си прекалено рано и това може да доведе до усложнения.

Има случаи, които се влошават по време на терапия, което означава, че трябва да се премине към хирургическа намеса.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още