Френски булдог

Ода за Френки

„Не съм прасенце, не съм и мопс, моите уши и опашка никога не са били купирани, никога не съм се блъскал стената, нито съм ударен с тиган в лицето.

Не хапя, моят нос ми служи за да дишам и не ръмжа на децата ви. Не съм грозен, дори съм почти сладък. Аз съм френски булдог и съм перфектен!”

Френският булдог е благо, мило, хрисимо и деликатно кученце, притежаващо всички характеристики на същество, радващо се на живота с пълна сила. Има минимални изисквания за движение и никакви – да тренира сериозно.

Две разходки дневно из квартала са нещо, което му допада напълно. Спокоен като характер, животът в апартамент го задоволява напълно. При условие, че не живее в него сам в него, дори и за 3 часа.

Като за повечето породи със сплескани муцунки, животът навън, дори в най-луксозната кучешка колибка, е немислим. Размерът му и специфичното устройство на носната тръба правят трудно за него да регулира много ефективно температурния баланс на тялото си.

В допълнение, доста е тежък в движенията си и плуването никак не му се удава. Също така мъгливото време, както и горещините са време, в което трябва да сте особено внимателни към него. Мил е с децата, но просто игрите му са по-грубички.

Това е  все пак куче тип бул&териер, така че ще се заявява доста упорито, може и да ръмжи, без това да е достатъчна причина да бъде класифициран като агресивен. Все пак, някои екземпляри могат да се проявят като хипер активни и най-общо – като агресивни.

Но това може да се случи на всяко куче, в зависимост от много фактори. Определено не е характерно за породата като цяло. Следващите редове, които могат да ви откажат от желанието да си имате френски булдог у дома, са написани от човек, който е влюбен в породата.

Това не е анти-реклама на Френки, това са нещата, които трябва да знаете и да прецените готови ли сте да заплатите цената на щастието да сте собственици на подобно уникално весело и обсебващо същество каквото е френският булдог.

Винаги е по-добре да си наясно с проблемите и да се откажеш навреме, отколкото да задоволиш своя прищявка и после да оставиш кучето си в приют, защото с изненада установяваш, че то не е за теб!

Защо да не взимате френски булдог?

Ще отговорим точно на този въпрос в следващата статия посветена на него,  като разчитаме на чувството ви за хумор –  ако наистина обичате Френки, вие сте човек с чувство за хумор и причините да не вземете Френки у дома, ще са точно причините, поради които ще си вземете Френки у дома

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още