Белгийската овчарка грьонендейл

Много от почитателите на овчарските кучета с ръка на сърце биха заявли, че най-красивият техен представител е белгийската овчарка грьонендейл.

Породата е много популярна в родината си. И, както обикновено се случва, в тази популярност се коренят и голяма част от нейните пробрлеми.

В началото и определено през първата половина на 20 век развъждачите не са се грижили както се полага за породата. Грешни решения и лошо развъждане са довели почти  до изчезването и.

За щастие днес има много сериозни развъждачи и качеството на тяхната работа е по-добро отвсякога.

На първото изложение на белгийски овчарки през 1892 година в Белгия, едно дребно дългокосместо черно куче, на име Петит, побеждава и заема първото място. Именно Петит ще стане майка на всички грьонендейли.

В началота на породата стои и името на Picard d`Uccle, както и Duc de Groenendael – първият истински прототип на новата порода. Дък имал леко триъгълни очи, типично за белгийските овчарки телосложение и голямо бяло петно на гърдите.

Както всички белгийски овчарки

Грьонендейл учат бързо, но имат нужда от опитен човек.

Грьонендейлът би научил лошите неща също толкова бързо, колкото и добрите и в ръцете на неопитен треньор кучето може да стане трудно управляемо и би доминирало над стопанина си.

Обича да работи, много е темпераментно и е прекрасно куче пазач. Идеалният стопанин за него е човек, който е луд по спорта, при това – по спортовете с куче. Да гледаш спортни предавания по телевизията не е достатъчно.

Най-любимите му спортове са аджилити и всичко друго, което има нужда от влагане на много енергия.

Общ вид

Както всички белгийски овчарки, грьонендейл е средно на ръст куче с квадратни пропорции. Има дълга черна козина с бял спот на гърдите.

Има черни изправени уши и черна муцуна. За разлика от немското овчарско куче, форматът е квадрат. Белгийският грьонендейл е висок 61–66 см. за мъжките, 56–61 см. за женските при тегло – мъжки 29–34 кг., женски – 25–30 кг.

Всички белгийски овчарски кучета имат еднакви физически характеристики, но наистина малиноа е забележителното работно куче.

Има все пак много грьонендейли, които могат да се състезават и да постигнат високи резултати в спортните рингове и в IPO.

Все повече развъждачи фокусират своите усилия в последно време върху тези характеристики на работно куче, но пък изпускат другата характеристика – екстериорни качества.

Темперамент

И стигаме до един важен въпрос: истинско работещо куче или такова за шоу ринга за красота?

Повечето белгийски овчарки грьонендейл са по-красиви, по-спокойни и по-уравновесени от техните събратя малиноа, защото на фокус е повече ектериора, отколкото работните качаства.

Но подобно деление е много неправилно – няма отделни стандарти за работещи и за шоу кучета. Истината в момента, обаче, е такава и то не само при тази порода.

Можете да намерите отлично работещо куче ако се ориентирате добре и внимателно проучите развъждачите. Но това не означава, че то не бива да отговаря на стандрата.

(продължава)

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още