Чейсър, бордър коли, което разпознаваше 1022 думи

 

 

Тя е призната за най-умното куче на света. Умира на 15 годишна възраст през  2019 година.

Chaser (28 април 2004 г. – 23 юли 2019 г.) е Бордър коли с най-големия тестван запас от думи за нечовешко същество.

Много собственици се борят да научат кучетата си да седнат, да дойдат при повикване или дори да лаят по команда, а Джон У. Пили, почетен професор по психология в колежа Уофорд, е научил своята Чейсър, порода бордър коли, да разбира повече от 1000 съществителни.

Семейното куче на семейство Пили беше умно. Наистина умно.

„Имам чувството, че е била по-умна от мен. Успяваше да ни манипулира всички. Тя ни въртеше на лапата си“ – споделя с усмивка Бианка Пили, дъщеря на професора. „Но това, което спечели международната й слава, беше признанието, че тя е кучето, което знаеше 1000 думи.“

За да бъдем точни, Чейсър може да разпознае 1022 отделни съществителни.  Близо десет години  д-р Пили провежда собствен експеримент, обучавайки кучетата на имената на предмети. Той получава черно-бялото бебе бордър коли като подарък от съпругата си.

Не пропускайте още Бордър коли – той е царят! 

Чейсър работи с професор Джон У. Пили в дома му в Спартанбург, Южна Каролина до смъртта му през  юни 2018 г. в рамките на официален изследователски проект.

В продължение на три години д-р Пили обучава колито четири до пет часа на ден: той й показва обект, казва името му до 40 пъти, след което го скрива и я приканва да го намери. Той използва 800 играчки на животни от плат, 116 топки, 26 фризби и асортимент от пластмасови предмети, за да научи Чейсър на 1022 съществителни.

Професор и учен, той е признат за своите изследвания в областта на познание на кучето, като последният пример е с Чейсър.

През 2013 г. д-р Пили публикува резултатите от своето изследване и отбелязва,  че Чейсър е научена да разбира прости изречения, съдържащи подлог, глагол, предлог,обстоятелстевно пояснение.

Грег Нелсън, ветеринарен лекар от Central Veterinary Associates в Valley Stream, Ню Йорк, казва, че с историята на умната Чейсър , хората научават, че животните имат по-дълбоко разбиране за света около тях.


Хората винаги са вярвали, че животните реагират на команди, базирани на система за награди. Че кучетата изпълняват команди само защото ще получат награда.  Но този експеримент показва, че те имат много повече от това – те имат език помежду си, език с нас, говорим и неизказан. И е очевидно, че те могат да разбират човешкия език вероятно по същия начин, както ние учим чужд език.“


Чейсър почина на 15 годишна възраст, без да е боледувала. След смъртта на професора през 2018, на 89 годишна възраст, тя живееше със съпругата на д-р Пили и дъщеря им Робин в Спартанбург.

Г-жа Бианки, която помага на баща си да обучава Чейсър, казва, че кучето е било подложено единствено на  акупунктура, за да облекчи артрита, но не е имало други известни заболявания.

Погребана е в задния двор на къщата с другите любими кучета на семейството и с част от пепелта на баща й. „Това, което наистина бихме искали хората да разберат е, че тя не е уникална. Начинът, по който са я учили, е уникален. Ние вярвахме, че баща ми се възползва от нещо много просто: той научи кучето на концепция, която вярваше, че работи безкрайно по-добре, отколкото да научи да изпълнява сто команди. “

Г-жа Бианки казва, че експериментът на баща й е „неизследвана територия“  на познанието за животните.

Чейсър разбра, че думите имат независимо значение, научи се да отличава общи съществителни, както и собствени имена. Ако пред нея имаше 30 различни топки,  тя можеше да избере всяка от тях с посоченото име, а също и като част от група обекти. „Тя научи теорията „едно от  много и много в едно“, което означава, че един обект може да има много имена и много имена могат да се отнасят за един обект или един човек“, каза тя.

Пред Детския музей на щата в Спартанбург ще бъде поставена бронзова статуя на умното бордър коли, също  и отпечатъци от стъпките на д-р Пили до статуята на любимото куче.

През 2014 го д-р Пили казва пред „Ню Йорк Таймс“ , че „големият урок е да признаем, че кучетата са по-умни, отколкото си мислим и ако им се даде време, търпение и достатъчно подкрепа, можем да ги научим на всичко.“

 

Уроците започват когато кученцето е на 5 месеца. “ Баща ми вземаше играчка, повтаряше името й десетки пъти, след това я скриваше и караше Чейсър да я намери. Първоначално всичко се случваше изключително бавно.  И в един момент:  „Аааа, аха, така се прави значи!“, моментът, когато тя разбра, че различните играчки са обозначени с различни звуци. Измислихме име за всяка играчка. За разлика от нея,  ние не ги помнехме всички и си ги записвахме“ .

Чейсър и професор Пили бяха представени и в документалния филм Seniors A на режисьора Горман Бешард. Премиерата на филма беше през март 2020 г. в театъра „Белкурт“ в Нешвил, по-късно излезе и на  DVD в края на 2020 г.

Боже, тя беше толкова забавна!

Тя е много повече от научен експеримент. Тя е любимо домашно куче. И въпреки че е обявена за най-умното куче, определено не е зубър – тя си остава много свободен дух и всъщност не е най-послушното куче, което можете да си представите.

За бордър коли казват: Не обича да бъде галено, обича да има работа – прочетете още ТУК 

Това, към което проф. Пили се е стремял е  да я научи на концепция, а не на подчинено поведение, което й дава много свобода на действие. Естествено, че Честър, като всяко уважаващо себе си бордър коли, знае командите за послушание, но те наистина сякаш не се отнасят за нея през по-голямата част от живота й.

Но повече от всичко, тя беше лоялна към Пили – до самия край.

„Тя не беше чувствително куче, но когато я заведохме в хосписа … шест дни преди той да си отиде от този свят, тя се настани тихо в протегнатите му обятия и си позволи да бъде просто домашен любимец. Часове преди смъртта му тя се настани пред леглото му с главата, сведена надолу, после го погледна с ония кучешки очи…и издаде един много силен, остър лай. И това ни накара да настръхнем, защото знаехме, че тя не го приканваше да се събуди. Тя му казваше сбогом. Беше зашеметяващо. “

Сн.  https://www.hubcityanimalproject.com

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още