Бордър коли – профил на породата

 

Сн. Lucas Ruzicka/unsplash

То не обича да бъде галено, то обича да има работа!

Бордър коли е овчарско куче, което притежава изумителна способност да събира стадото. Независимо какво за него е стадото – овце, котки, деца, катерици или въобще нещо, което се движи, включително и коли.

Инстинктът да захапва, да побутва с муцуна, да подрежда подопечните си, заедно с неговата неукротима енергия, не би могъл да бъде трениран и създаден. Той е по рождение.

Характеристики: упорито, работливо куче, с великолепно послушание.

Темперамент: огнен, внимателен, бдителен, отзивчив, интелигентен. Нито нервен, нито агресивен.

Днес бордър коли може да бъде видяно в различни сфери на нашия живот: той е работник във фермата и събира стадата от овце и кози. Той е една от най-популярните породи кучета в кучешките спортове – аджилити, флайбол, фрисби, послушание. Той е прекрасен домашен любимец.

Това е високо активно куче, със среден размер, изискващо много физически и умствени натоварвания. Най-познатият вариант е чернобяло, но може да бъде и червено-бяло, триколор, синьо-бяло, напръскано.

Перфектното куче

Бордър коли изглеждат перфектните кучета, които бихме искали да имаме като домашни любимци. И втурвайки се да се сдобием с такова куче, пропускаме фундаментални реалности на техния характер. Това са кучета, които от векове горят в работата си и притежават неизтощима енергия. Инстинктите им идват напълно фиксирани до нас – бдителни, гонещи, захващащи, водещи стадото, доминантни и самоуверени – реагират с голяма скорост, както психически така и физически, на всяко дразнение.

Ако вие сте решили да споделите живота си това удивително животно, важно е да сте наясно, че наистина отнема време, усилия и енергия. С повече мисъл и добри съвети можете да прецените доколко бордър коли е за вас – вековете работа със стада са формирали неговата бърза мисъл и реакция, но не очаквайте, че без усилия то ще влезе в ролята на спокойно и непретенциозно кученце домашен любимец, просто защото на вас така би ви се искало.

Някои наследствени заболявания

Не е срамно да произведеш кученце с наследствен дефект, това просто се случва. И природата допуска своите грешки. Но когато всички развъждачи имат волята да застанат лице в лице с истината, да посрещнат проблемите и да ги решат, нещата винаги са поправими.

Ако развъждачите пренебрегват появяващите се наследствени заболявания и продължават да развъждат същите кучета, те със сигурност знаят, че кучилото ще бъде дефектно и го правят въпреки това. Това не е нищо повече от перфектната възможност породата да върви към своя крах.

Аномалии на очите

В последно време има много повече случаи на засегнати от тази аномалия кучета и това може би се дължи на факта, че хората съзнателно са развъждали кучета с тези проблеми или животни, които са наследствено обременени. Дължи на рецесивни гени, което означава, че и двамата родители носят в себе си или са болни от това заболяване. Невероятно е, че хора, които развъждат породата, са готови до такава степен да извратят нещата, така че тя да бъде поразена за години и генерации напред.

Прогресивна атрофия на ретината

Това е друго сериозно заболяване, което се предава по наследство и е сериозна заплаха за породата. Има два типа ретинна атрофия – обща и централизирана. Механизмът на унаследяването не е известен. Възможно е кучето да бъде засегнато на възраст от 18 месеца до 9 години. Което означава, че ако не бъде направен тест, вие спокойно можете да развъждате и да множите това заболяване, без да сте наясно дори, че правите това.

Глаукома

Това е едно от най-лошите неща, които могат да се случат на кученцето – болезнено и бързо преминаващо в пълна слепота. Никога не бива да се развъждат родители, които са дали поколение, поразено от глаукома, дори ако вашето куче е съвсем нормално, но в кучилото има братя или сестри, които страдат от това заболяване – също не бива да се продължава тази линия. Този, който поема риска да развъжда болни кучета със сигурност е виновен за страданията на много животни.

Експерт

Ако сте имали някога възможността да наблюдавате как бордер коли събира стадото, то вие сте имали възможност да видите експертът в този занаят – с неговия силно втренчен поглед как доближава овцете, почти интуитивно отговаряйки на командите на овчаря и с умение и вещина във всяка своя маневра той ги отвежда точно там, където трябва да бъдат. Тази сцена наистина вдъхва страхопочитание.

 

Едно средно по размер куче, притежаващо, както изглежда, една свърхестествена енергия и дух, то може да работи цял ден по хълмовете и долините на планинските Шотландски райони, често преодолявайки дневно повече от 80 км. разстояние.

Ако има все пак някаква тъмна страна у бордър коли с неговата енергия и работохолизъм то това е да бъде взето от семейство, което не го разбира. То не е гальовно, то обича да има работа. Той трябва да има задачи – дали това ще е наистина да води стадо овце или някаква спортна дисциплина – няма значение, трябва да е зает с работа за мускулите и ума си. Бърза разходка и игра на хвърляне и донасяне не е достатъчна активност за едно бордър коли. Както казват, бордер коли е прекрасно куче за правилния стопанин.

Неговата интелигентност, хрисим и отзивчив характер го правят много лесен за трениране. Той е чувствителен и според тези, които добре познавате породата, има тайнствената способност да знае предварително какво вие ще поискате от него. Ако е добре социализиран  и трениран от детската си възраст, може да се адаптира към всяка жизнена ситуация, която му осигуравя достатъчно физическо и умствено натоварване, от което се нуждае.

Бордър коли чудесно си пасва със стопанин, който е активна личност, и най-вече човек, който е готов да се впусне в приключението спорт с куче.

С правилни тренировки това куче е готово да постигне всичко във всеки спорт, който изисква гъвкавост и интелигентност.

Собствениците, които са склонни и благоразположени да социализират и тренират своето бордър коли ще намерят най-близкия си приятел в тази интелигентна и свърхчувствителна порода. Казано по-простичко – бордър коли е като динамо! Неговата личност е твърде характерна в проявите си на бдителност, жизненост, работоспособност и интелигентност. Учи много лесно и бързо – толкова бързо, че понякога наистина е трудно да бъде предизвикано. Трябва да е зает винаги с нещо – иначе просто умира от скука, което води до изнервящо поведение – лае, копае дупки или гони коли при възможност. Не очаквайте ,че ще се излегне на верандата, докато вие си пиете напитката.

Бордър коли е известно още с това, че е свръхсенситивно куче към всеки знак на спопанина – от помръдването на ръката до премигване с просто с очи.

Разбира се, бордър коли не е перфектно – може да бъде доста твърдоглаво и независимо куче – неговото голямо желание да работи може да избие в неправилна посока.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още