Бълхите

Сигурни сме, че знаете всичко или почти всичко по темата: бълхите и кучето.

Сигурни сме, че сте се погрижили да отмените тази среща на малките гадове с кучето, защото последиците са нещо повече от неприятно усещане . Затова само да напомним, че :

В средата на лятото започва периодът на бурно размножаване на бълхите. Именно те са причина за по-голяма част от кожните заболявания.

Този период на размножаване съвпада с линеенето на козината при кучетата, което също изисква големи разходи на организма.

Освен това и неблагополучната ни екология! Всичко това отслабва имунитета на животното. И така, отслабналия организъм бива нападнат от бълхи.

1. От ухапванията на бълхите често възниква алергия, от тук – събреж и разчесване. В ранните етапи може да е достатъчно да се унищожат бълхите и да се назначат противоалергични препарати. И всичко ще е наред.

2. На разчесаното, възпалено място лесно може да се настани всякаква микрофлора, най-често това са патогенни и условно патогенни щамове на стафилококи.

Лечението на такава патология е вече трудно и без опитен лекар стопанинът няма как да се справи. Необходимо е по лабораторен път да се определи каква е инфекцията, от какви лекарства се влияе и да се назначи комплексно лечение.

3. Често на раздразнената кожа попадат гъбички, т. нар. дерматомикози. Съществуват няколко вида. Лекарят е длъжен да определи видът на тази на вашето куче и да назначи лечение с приемане на съвременни фунгецидни препарати.

4. Друго много разпространено и опасно заболяване е демодекозата. Трудно се подава на лечение, особено ако е поразен голям участък от кожата и болестта е станала хронична. В особено тежките случаи болестта може временно да се приглуши, но после се обостря отново.

Това се дължи на факта, че яйцата на демодекса са депозирани веднъж в кожата и са обвити в хитинова обвивка, което ги прави неподатливи на никакви лекарствени химически вещества.

Докато се провежда лечението умират живите бактерии, но яйцата преживяват „тежките времена“ и след прекратяване на лечението болестта отново се завръща.

За такива кучета трябва специално внимание и много постоянни грижи отстрана на собственика, както и постоянно наблюдение от ветеринарен лекар. Не бива да се отчайвате, има животни които цял живот носят демодекс и живеят прекрасно и щастливо.

5. Доколкото се касае за заразяването на хората с паразитни болести от кучето можем да кажем – да, това е възможно, ако не се съблюдават правилата на личната хигиена.

Не бива да спите в една постеля с кучето, да ядете в една паничка, да се решете с един гребен, да ползвате една кърпа…Това са прости истини, но именно не съблюдаването е причина за заразяването на хората с болести.

Впрочем възможен е и обратния вариант – хората заразяват животните със своите паразитни болести, така че е полезно да се съблюдава хигиената и на двете страни!

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още