Английския Булдог такъв, какъвто е бил през XIX век

Съвременните възстановки

Хората, които работят по този нов проект имат за цел да се върнат към булдога отпреди Викторианската епоха, преди да навлезе влиянието на пъг и много преди представянето му на шоу ринговете.

Има различни нови породи, развити от привърженици в техните усилия да постигнат целта си, като Викторианския Булдог, Ренесансовия Булдог и Стария английския булдог.

Те се опитват да поправят това, което други по-ранни ентусиасти на английския булдог в техните  усилия да произвеждат куче за разкош, базирано на стандарт, който дори не може да се смята за функционален или жизненоспособен, създават просто друго куче, носещо името английски булдог.

Модерният английски булдог,

заедно с още много нови породи, е покварен от развъдници, които правят същата грешка поради същите причини.

За жалост, ранните развъждачи на английски булдог не са оставили почти нищо за тези, които днес са достатъчно предприемчиви, за да се опитат да поправят грешките на предшествениците си.

Селекционната програма с връщане стъпките на развъждане в обратен ред е неефективна, оригиналният тип дълго е бил ощетяван и е просто непостижим чрез стария маниер на развъждане.

Тогава схемата става доста драстична – кръстоска ТРЯБВА да бъде направена с цел да се постигне някакъв успех в такива екстремни модификации на типа.

Развъдниците на Victorian Bulldog, Renaissance Bulldog, and Old (English) Bulldog са избрали различни породи, с които да кръстосат съвременния английски булдог, за да получат по-здрави, атлетични, функционални, свободно дишащи, раждащи по естествен път булдози, които да се доближават до английския булдог преди „смеските” му с мопс.

Любителите на булдога, трудно се примиряват с това изопачаване.

Тъжно е на какво е заприличал АБ (английски булдог) щом постиженията на предприемчивите развъдчици и техните нови варианти, продукт от кръстоска между АБ и много други породи, повече се приближава до вида на кучето, което привържениците на съвременния АБ наричат негов прародител.

Каква е основната причина за отричането на съществуващи кръстоски с други породи, за да се създаде нова такава? Та нали всички породи са продукт на смесица между различни породи кучета, когато се търси желан тип и функция.

За жалост, изглежда сякаш символът на английската гордост и наследство съществува в днешния си вид, защото хората били напълно засрамени от кървавото минало на любимата порода.

Затова отрекли съществуването на кучето в предишния му вид чрез модифицирането му. До ден-днешен отричането на модифицирането съществува и привържениците му продължават да отстояват чистотата на съвременния АБ, защото липсата на чистпопородност би била голям срам за тях.

Какво всъщност е довело до отричането на стария вид ?

Колко иронично,че английският символ на гордост се оказва продукт на опита да се прикрие срама от кървавите рингове!!

Следва Авангард булдог

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още