Американски кокер спаньол

Той притежава невероятен заряд от обич и нежност

С изящната си космена дрешка, прилягаща като коприна по тялото, с откритото си, почти изпъкнало чело и големите си очи, излъчващи пленителна нежност, той изглежда специално предназначен за моден  салон.

Или за градина, в която нито един стрък трева не е не-на място.

А всъщност американският кокер има общителен характер, дружелюбен е и винаги ще се присъедини към веселата компания на другите кучета, препускащи из градините.

Създаден е за лов, но днес твърде малко са екземплярите, обучавани за тази цел. Но дори и в този случай повече е ценен за естетическа наслада, отколкото заради ловните си постижения, на които е способен. Толкова е игрив, че успява от всеки предмет да устрои забавно развлечение.

Трябва да признаем, че е още по-весел от своя английски роднина, от когото се различава не само с по-дребното си телосложение, но и с обилната си козина и най-вече, с муцуната си.

Последната заема една трета от общата дължина на главата, а при английския е обратно – черепът е дълъг колкото муцуната. Съществени различия, които му придават малко строг вид.

И всичко това се дължи на селекционерите в САЩ, решили, след вноса на кокери от Европа, да променят нещо. И така се получила нова порода.

Като дъга от деликатни цветове

Различия намираме и в разцветките: всички те са изброени в стандарта и ако се поставят една до друга биха образували извънредно оригинална дъга – черен, меден и други съчетани цветове, всички те удивителни.

Стандартът посочва местата където петната могат да се разполагат, както и случаите, когато белите петна при едноцветните, били те тъмни или медени, води до дисквалификация, издавайки неадекватна селекция или нечистокръвни родители.

За да се сдобиете с американски кокер спаьол, най-целесъобразно е да се обърнете към някой развъдник с известни резултати при изложбите за красота. Защото американският кокер, както и други породи кучета, не се купува случайно или не се открива на пазара през който е да е сезон.

Отрасналите кучета, ако са мъжки, не бива да надвишават 38,1 см, а женските – 35,56! см. Сантиметър и половина в повече или по-малко са допустими, отвъд тези граници следва дисквалификация.

Уместно е при покупката да се запознаете с породните характеристики и на родителите. Върху главата косъмът е съвсем къс и фин, по тялото е средно дълъг с гъсто подкосмие. Козината е копринена и леко ондулирана.

Походката трябва да е бърза и естествена. Все пак ще забележите, че американският кокер има бързи движения, способен е на ненадейни отскоци и, най-вече притежава значителна издръжливост.

За да я запази е необходимо да се извежда на дълги разходки като свиква да се движи освободен от повода, за да няма принуда в движенията му.

Малкото кученце ще се развива добре ако го извеждате често на полето, където ще прояви склонността си да гази в поточета, често да се хвърли в някоя локва за ужас на стопаните си.

Ще забележите и склонността му да преследва котки: постъпката е осъдителна и трябва обезателно да се възпрепятства подобен тип поведение, по ред причини. Не забразяйте, че е куче за апорт: намира следата на отстреляния дивеч и го донася на ловеца.

При разходките носете винаги някакъв предмет, хвърляйте го далече и обучавайте кучето да го донася. Тези упражнения са крайно забавни за него, а освен това и полезни, включително и за укрепване на връзката на стопанина с кучето.

Вкъщи празникът е голям!

През първите дни кученцето се чувства по-скоро неловко, отчуждено, ще продължава да търси лице, в близост до което да застане, ще подкача при всеки шум.

Работещата прахосмукачка, свистенето на електрическата кафемелачка то ще възприема почти като вест за неминуема разруха. Бързо ще привикне с всички шумове в къщата, дори с най-необичайните.

Ден след ден ще се стреми да стане господар. Ще се заиграва с всеки предмет попаднал под лапите му: плячка може да стане дори перде, раздвижено от полъха на вятъра. Затова има нужда от собствени играчки, които на часа ще го отвлекат от другите предмети.

Ще забележите също, че е един непоправим лакомник: ако проявите снизхождение към глезотиите му ще се превърнете в арестант на дяволски механизъм, от който няма освобождаване.

Също така ако му позволите макар и един единствен път да се качи на леглото, това ще остане завинаги. Енергия и упоритост и твърд глас: по-лесно е да се каже, отколкото да се направи в действителност. Но поне трябва да опитате.

И накрая – диета!

Да помним, че винаги пълната паничка скъсява живота му. Способни ли сте да го сторите? Американският кокер е тиранин, чието оръжие е нежността. Да се отгледа американски кокер е голяма радост и предизвикателство.

Запознаването с историята на породата дава възможност да се разбере, че качеството на отглежданите екземпляри нерядко е било жертвано заради количеството кученца за продан. Ето защо, съвременните отглеждачи трябва да преодолеят голямото предизвикателство: да се отглеждат здрави и красиви американски кокери, нежни по нрав.

Необходимо е да се проучи много внимателно родословието, особено по отношение на нещата, които не са вписани в него: очни заболявания, дисплазии, алергии и пр. Отглеждачът ще получи здрави кученца, само ако познава основно техните репродуктори.

Американският кокер има нежен и обичлив характер, весел е и постоянно върти опашка. Физическият му вид обаче не трябва да ни залъгва. Той е атлетично куче, което ако е дресирано, е много ценено от ловците.

От друга страна, характерът му и малкият му ръст правят от него безупречно домашно куче. Дългата козина изисква известни грижи, за да се поддържа добър външния му вид, но гледката на движещо се куче с прекрасна козина си заслужава положения труд.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още