Алапаха блу блъд булдог

Той  не е  поредното екзотично куче в списъка на породите.

Той е само за познавачи и съчетава атлетична мощ в среден размер телосложение.Видимата лекота на неговите стъпки е резултат от мощно движение и решителност, давайки усещане за повече сила, отколкото неговият размер предполага.

Алапаха е куче атлетично и изключително пъргаво.Като характер е смело и безстрашно, без да бъде враждебно и прекалено агресивно.

Алапаха е ниско и набито куче, като първото впечатление трябва да е за един атлетичен булдог – не отпуснат и флегматичен, нито грамаден и свръх енергичен. Мъжките са значително по-едри, с по-здрави кости и с по-развити мускули от женските.

Алапаха са бели с вариации от черно, кафяво, червено и по-рядко срещаното, но много красиво мерл оцветяване. Когато кучето е шарено, шарките могат да варират от традиционните около очите, по и около ушите, в основата на опашката до големи зони по гърба тип „седло” и вариации на други петна.

Размери: като куче, създадено да прибира и догонва стадата на фермерите, алапаха е замислено като средно по размер, като теглото и ръстът трябва да са в хармонична пропорция.

Мъжки: от 50 до 61 см. в холката при тегло 31 до 41 кг Женски: от 46 до 56 см. при тегло 25-34 кг.

Глава: прилича на кутия – средна на дължина, широка в черепната част, с ясно изразени мускулести бузи. Черепът е плосък, но покрит с много силно развити мускули, като между очите трябва да има отчетливо изразена бразда. Стопът е рязък, дълбок и много отчетлив.

Очи: средни по размер и в различни цветове. Третият клепач не бива да е видим. При белите кучета предпочитани са черно пигментираните клепачи. Розов клепач се приема като козметичен дефект.

Муцуна: средна дължина (5 до 10 см), квадратна и широка, със силна долна челюст. Устните трябва да са плътни, но не увиснали, зъбната формула се състои от 36 до 42 зъба. Лек ъндършот е за предпочитане – 3 до 6 мм.

Ножична захапка и дори клеща се дисквалифицира. Структурни дефекти са муцуна по-къса от 5 см и по-дълга от 10 см., по-малко от 32 зъба, ъндършот по-голям от 6 см, дребни зъби и неравни резци.

Нос (оцветяване): черен или червен. При кучетата с черен нос устните трябва да бъдат черни, като е допустимо да има и розови участъци, но те не бива да надвишават 50%.

Светлата пигментация се счита за козметичен дефект и не се толерира, но не е дисквалифицираща.

Уши: V-образни или завити назад, поставени са високо и раздалечени на нивото на тилния връх, давайки квадратен вид на целия череп, което е много важна пропорция.

Те трябва да са малки, уши във вид на роза се наказват, купирани уши не се приемат в шоу ринга.

Врат: мускулест, със средна дължина, леко извит, стесняващ се от раменете към главата. Леко провисване на кожата е позволено.

Рамене: много замускулени с широки наклонени плешки, така че лактите да не сочат навън.

Тяло: Квадратно, здраво, грубо и мощно. Алапаха е здраво и „широко” куче, но това не бива да бъде прекомерно. Гръдният кош трябва да е дълбок, с добре извити ребра.

Гърбът трябва да е със среден размер, здрав, широк и мощен, в областта на кръста е леко повдигнат, което кореспондира с леко падналата задница.. Пороци: люлеещ се, мек гръб, тесен и плитък гръден кош, липса на издигане на кръста

Задна част: много широка и добре замускулена, в добри пропорции с раменете. Тесни бедра са сериозен дефект. Крака: здрави и прави, с тежки кости. Предните не бива да са поставени много близо или пък много раздалечени.

Пороци: сочещи навън или навътре лакти, липса на ангулация на задните крайници.

Движение: походката е балансирана и лека, мощна, покриващи замята крачки, с изявено солидно движение на задната част плавно достигащо до предницата.

Задните крайници трябва да изтласкват тялото напред, не просто да го следват. Докато скоростта на движение се увеличава, лапите се движат към централната линия на тялото, за да остане в баланс. Идеалния случай е кучето да оставя една следа – т.е.  да стъпва в една линия .

Горната линия остава твърда и равна, паралелна на линията на движение. Начинът, по който държи главата и опашката изразява достойнство, увереност и внимание.

Пороци: тромавост, непохватност, клатушкане, увиване на тялото, кръстосване или някакво смущение при движение на предните или задните крайници, къси и сковани стъпки, усукване на ставите, тъпчене, движение в зиг-заг – всичко това се наказва, защото се отразявана функционалността на кучето и неговите способности като работно куче.

Лапи: средни по размер, пръстите са средни по размер, добре извити и прибрани. Пастерните (глезените) са здрави, прави и отвесни.

Опашка: дълга, да достига до скакателните стави, заострена в края си. Трябва да е средно дебела и да стои като естествено продължение на гърба, трябва да е мощна и носена винаги над нивото на гърба когато кучето е в движение или възбудено, но без да се завива. Екземпляри с купирани опашки не се допускат в шоу ринга.

Козина: къса, плътно прилепнала, лъскава и твърда на пипане.

Оцветяване: предпочитаното оцветяване е поне 50% бяло с шарки в друг цвят. Силно оцветените кучета със зони от бяло е следващият предпочитан тип оцветяване.

Цветните шарки и петна могат да бъдат всякакви отсенки на мерл или бриндъл, плътно синьо, черно, шоколадово, червено, светло бежово, тюленово сиво или три-колор. Изцяло белите кучета също са допустими, но тук трябва много внимание, защото правилната пигментация на кожата идва да докаже , че няма генетични дефекти.

Кои са най-често задаваните въпроси за алапаха?

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още