Забрана на породи

Спрете  BSL

BSL съществува, защото хората търсят най-лесния начин за решаване на проблема.Лесно е да посочиш с пръст група от безсловесни кучета и да ги наречеш опасни.

Вдига се голям шум за ухапване в новините целодневно и това дава прекрасна възможност на политиците да отвличат вниманието на хората от реалните проблеми.

Това ни предпазва от нуждата да назовем сърцевината на проблема – безотговорни, невежи собственици, лоши развъждачи, криминални елементи, които така и не получават заслуженото от закона, и необразовано общество.

Този закон засяга забрана на кучета само по това, как изглеждат. Няма никакво значение какъв е нравът на животното. Предполагаемата цел на този закон, който все повече разширява обхвата си, е да увеличи обществената сигурност, но той не може да постигне тази цел, тъй като напълно пропуска темперамента на кучетата, които попадат под неговите удари.

Законът за забраната на опасните породи идва в много форми, от допълнителна политика на застраховане и специфични разрешителни до категорична забрана на определени породи.

Това обикновено се случва след критични или фатални атаки от страна на кучета. Основно мишена на този закон са няколко породи.

Чрез неговото прилагане властите се опитват да обуздаят хапането от страна на кучета, осъществявайки политика, фокусирана върху няколко породи. И това винаги е пълен провал – технически и морален.

И е поразително, че BSL продължава да разширява обхвата си на действие въпреки многото статии и научни коментари на специалисти, които са доказали неговите фатални недостатъци и дефекти, които го правят на практика недействителен.

От друга страна BSL е неоправдано скъп да бъде осъществен на практика и да бъде привеждан в действие. Установяването на породата или кръстоските е изключително трудно, често резултатът е погрешна идентификация с произтичащи съдебни процеси.

Законът за забрана на определени породи няма да спре хапането или атаките от страна на кучета. Той увеличава финансовите тежести върху данъкоплатеца, кучешките приюти и агенциите за контрол над животните.

Той няма да спре безотговорните стопани или криминалните елементи, които използват кучето като оръжие. Този закон няма да научи никого как правилно да се грижи за своето куче, как да го възпитава, как да го социализира.

И накрая, наказанието е въздадено единствено върху отговорните собственици и добри кучета. Добрите кучета са затворници в своите домове, неспособни да получат каквито и да било социални умения и общуване или те са просто убивани.

Изпълнителните и почтени собственици са единствените, които се бръкват джобовете, за да плащат за специални лицензи или да укрепват оградите си и те са единствените, чиито сърца са разкъсани, когато кучето им бъде обявено за опасно, конфискувано и евтаназирано.

Някои хора погрешно считат, че собствениците на тези така наречени опасни породи никак не ги е грижа за сигурността на хората и че поставят кучето си над човешката безопасност, когато те се борят против този закон.

Напротив, точно тези собственици са наистина ясно съзнаващите нуждата от силен не-породен закон за опасните кучета и те напълно подкрепят усилията за налагане на тези закони.

Впрочем тези собственици напълно осъзнават, че проблемът на кучешкото хапане и атаки не лежи в основата на една порода или група породи. В основата на този проблем са индивидуалният собственик и ето къде точно трябва да се фокусират при закон за опасните кучета.

Забранете глупавите хора, не кучетата!

Какво е BSL?

Breed-specific legislation (BSL) забранява или ограничава определени типове кучета, базирано на техния вид и излъчване, защото на тази база те са приемани като опасни породи или типове .

За забранените кучета с определено излъчване породи има различни изисквания:

Да бъдат преместени от местата където този закон действа. Рестрикциите могат да изискват собствениците на тези кучета да следват определени правила според това как действа закона на определеното място.

Навън кучето да е винаги с намордник

Кучето да бъде кастрирано

Кучето да бъде отглеждано в специални клетки

Да бъде извеждано навън на повод от определена материя и дължина

Да има застраховка за определена цена

Да има табела „зло куче” на вратата където кучето живее.

Да носи върху себе си отличителен знак „Зло куче”

Биват конфискувани и убити.

Този закон се отнася за кучета, които изглеждат по определен начин – „тип питбул”, не се държи сметка дали кучето е минало курс за обучение, дали е тренирано, дали стопанинът отговорно контролира животното.

Този закон не държи сметка за поведението на кучето изобщо.

Как да помогна: http://www.iadcro.com/iadcroinformation.html;

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още