Шутцхунд II

 

Демонстрира интелигентността и способностите на кучето

 

Този спорт е концентриран върху три части, много близки с обучението във послушание.

Има три нива: (SchH1), (SchH2), и (SchH3), които включват различни фази: през годините се е променял. Сега трите фази са следа, послушание, защита. Кучето трябва да премине трите фази, като за всяка има по 100 точки – за първите две минимално необходимите са по 70, за защита – 80.

По всяко време съдията може да освободи от понататъшно участие куче, което показва слаб темперамент, страх или агресия.

 

За шутцхунд 1 кучето трябва да е на поне 18 месеца и да е преминало успешно първоначален тест за темперамент, трябва да върви спокойно на повод и без повод до водача си, да демонстрира изпълнение на командите седни, легни, на място, както и изпращане на разстояние. Да се връща и да минава препятствия. В проследяването то трябва да е способно да следва следата оставена от неговия хендлер поне 20 минути преди това. Има също и тест за защита.

 

За шутцхунд 2 кучето трябва да е поне на 19 месеца и вече да има сертификат за успешно преминато 1 ниво. Също така трябва да издържало успешно тестовете за послушание и охрана, които се изискват и за ниво 1, но тези тестове за ниво 2 са по-трудни и изискват по-голяма издръжливост, ловкост и повече от всичко, контрол. Тук има допълнително изискване за преодоляване на 6 стъпки висока наклонена стена. В това ниво кучето трябва да може да проследи следа, оставена от водача му преди 30 минути.

 

За шутцхунд 3, това е майсторска степен, кучето трябва да е поне на 20 месеца, да има покрити първите две нива. Тук тестът е още по-сложен. Всички упражнения по послушание и защита се демонстрират без повод. Има допълнителни изпитания за ход и тичане. При проследяването трябва да е способно да проследи следа, оставена от непознат 60 минути по-рано. Следата има 4 завоя, (докато при 1 и 2 са два) и освен това има три предмета, които кучето трябва да открие.

Тези три степени: послушание, следа и защита кучето трябва да е покрило минимум 70% или ако не е покрило теста за темперамент, то не може да премине успешно изпита си през този ден и трябва отново да повтори входното ниво, да мине всички фази на теста на следващо изпитание. При всяко явяване съдията следи за желанието му за работа, концентрацията и прецизността на изпълнението на заданията.

Най-високите оценки са за кучета, които демонстрират силна воля за работа и умения да работят с водача си. Доколкото Шутцхунд е демонстрация на най-желаните работни качества на немското овчарско куче, то кучетата добре тренирани в тази дисциплина не е задължително да са работни кучета – ако вие имате у дома си куче, способно да покрие изискванията на този висш изпит, то вие ще се наслаждавате на компанията на едно изключително животно у дома.

 

Немското овчарско куче

 

Както повечето работни кучета притежаващи уравновесен характер, Немското овчарско куче би трябвало да притежава доверие и самоувереност, позволяващи му да бъде в хармония с окръжаващия го свят. В допълнение самият стандарт на немското овчарско куче изисква стабилен характер и желание за работа. Кучето трябва да бъде отзивчиво, спокойно седящо на земята, излъчващо самоувереност и готовност да посрещне събитията без напрежение. Трябва да е спокойно, но да гори от нетърпение, да е бдително, когато ситуацията го изисква. Трябва да е безстрашно и смело, но много добро с деца. Немското овчарско куче не бива да е плахо и боязливо, нито да реагира нервно на необичайни звуци и сигнали. Куче, което е подчертано агресивно заради най-общо страх от хора и събития може да бъде много опасно.

 

Щутцхунд е замислен да идентифицира и отстрани подобни кучета от развъдната програма.

 

Тъй като дава голяма доза възможност за контрол над кучето, собственикът и кучето могат да се забавляват повече и да създадат по-здрава връзка помежду си.

(продължава -Да отгледаш куче победител)

 

Част I  можете да видите Тук