Шиба ину

 

Куче с характер

 

 Той може да бъде див колкото е необходимо, когато се налага да взима сам решения, внимава да не попадне в опасност от авантюризъм или разсеяност: научил е това през вековете на лов, когато е бил на “ти” с животните от всякакъв вид.

 

харектер на шиба ину

Затворен в ограден двор,  той твърде вероятно ще поиска да открие света, измъквайки се през някой процеп.

Но също така е вероятно да се завърне вкъщи доволен и невредим.

 

Обича живота на открито, но предпочита разходките в компания с двукракия си приятел.

Той никога не се уморява от този, когото обича!

 

 

Щом му бъде дадена тази възможност, той се залепва към крака му е способен да го следва навред, да го защитава, защото има темперамента на голямо куче. Притежава дивото изражение на лисичка, с триъгълната си муцуна, с малките си щръкнали уши, великолепната си козина, наподобява акита ину.

 

Привързва се изключително силно към своя приятел, но ако това взаимоотношение укрепне по правилен начин, нашата лисичка може да стане покорна и изпълнителна като войниче, да бъде способна да върви в крак сред уличното движение и дори да се откаже от привлекателността на някоя свада със свой събрат.

 

Вкъщи е много приятен другар, умеещ да обича, да създава веселие и да прощава: едно сгълчаване, понякога прекалено строго, един рязък жест го смущават, но само за момент. Може да изрази несъгласие чрез типичния за породата писък, който много прилича на гласа на диво животно.

 

Сам, най-много в двойка

 

Не обича компанията на други кучета. Ако все пак много желаете и второ куче, то непременно трябва да е от същата порода и от противоположния пол. Не е склонен да толерира и най-малкия признак на грубост (или недостатъчно зачитане!) от страна на друго куче от същия пол и лесно намира повод за свада.

 

 

характер нрав на шиба ину, агресивен ли е

 

С децата

 

Много е игрив наистина, но не е кучето, на което можете да разчитате да забавлява детето. Това може да стане само в случай, че детето е голямо и съзнава ясно, че то не е играчка, че умее да го контролира и да спазва точни правила. Защото всяка, дори невинна манипулация, то не е склонно да приеме.

Също така, ако играта му е много приятна и поведението на детето предполага доверие, твърде вероятно е Шиба да се насърчи дотам, че буквално да скочи върху главата на малкия си приятел.