Профил на Тибетски териер

 

от Радостина Тонева

 

 

Страна на произхода: Тибет/Китай

 

Оригинално име: Tibetan terrier

 

 

Тибетският териер винаги е бил подарък и никога – предмет на търговия.

 

Това е древна порода, която е включена в създаването и развитието на почти всички останали тибетски породи кучета – ши тцу, лхаса апсо, тибетски спаньол.  Д-р Р. Х. Грайг дава известност на порадата и на Запад, след като получава като подарък няколко кучета от свой благодарен пациент като начало, а после и от самия Далай Лама. По-късно създава Кенел клуб за породата в Англия.

 

Общ вид

 

 

породи кучета, териери

Тибетският териер е средно по размер куче, перфектно балансирано, което изглежда повече като овчарско куче отколкото като териер.

 

Глава: по-скоро едра, с овални линии, богато покрита с козина – има мустаци, брада и вежди. Желателна е ножичната захапка или стегната обратна захапка. Обратна захапка има тогава, когато вътрешната страна на долните зъби докосва външната страна на горните зъби.

 

 

Очи: големи, овални, тъмни и поставени раздалечени едно от друго. Уши: падат отстрани на главата, покрити изобилно с козина.

 

Козина: двойната козина защитава изцяло кучето, равномерно пада отпред върху очите, но без да ги закрива. Фината външна козина може да бъде права или вълниста, подкозината е мека и вълноподобна. Покривният косъм трябва да е дълъг, но без да достига до земята.

 

Оцветяване: всеки цвят или комбинация от цветове, включително и бяло, са позволени с изключение на шоколадово.

 

Крайници: здрави, има нещо, което ги прави уникални – широките, плоски лапи са добре покрити с козина и произвеждат ефект на снегоходки, които са много удобни при снежните зими.

 

Опашка: богато окосмена, здраво захваната и я носи над гърба. Горната линия е права.

 

Размери: 36-43 см.

 

Тегло: 8.2-13.6 кг.

 

Характер, специални умения и тренинг

 

Сред талантите на някои от тези териери са спортните дисциплини като аджилити и състезанията за подчинение. Добродушен, любезен и любвеобилен, тибетският териер е много жизнерадостно куче – кротко, благо и забавно, но може да бъде и малко инат.

 

 

С непознати е по-скоро резервиран, но много предан и самоотвержен към собствениците си. Никак не обича да бъде оставян сам. Държи се много добре с деца – деликатен, внимателен и мил другар в игрите им.

 

Tой е смело и интелигентно куче, което обича да лае и е прекрасен пазач. Неговият лай е дълбок като виеща сирена. Когато е с други кучета, може би ще се опита да доминира. Много е подвижен когато е в кондиция.

 

Грижи

 

Проблеми със здравето: тази порода може да бъде много чувствителна към бълхите, затова никога не го допускайте.

 

Чувства се добре в апартамент, стига да има възможност за редовни разходки на открито.

 

Когато е затворен у дома се съобразява се този факт и не е много активен, но има доста енергия за разходване и трябвало често да се извеждан да потича.

Изисква интензивен месечен груминг и на всеки два – три дни трябва да се разресва, за да се свалят мъртвите косми. Това никога не трябва да се прави на сухо, а козината трябва да се намокря с вода и балсам за по-лесно разресване. Трябва да се къпе по-често.