Профил на Пердигуеро де Бургос

 

от Радостина Тонева

 

Страна на произхода: Испания

Оригинално име: Perdiguero de Burgos

 

 

ловни кучета правещи стойка

Произлязло от стария испански пойнтер, Пердигуеро е стара ловна порода, запазена в чист вид. Предците му са твърде по-тежки и груби на вид от него.

 

Вероятно вливането в късно време на кръв от английски пойнтер да е довело до по-елегантната конструкция на познатия ни днес испански птичар. Преди време тези кучета са били използвани за лов на едър дивеч (елени), а днес основно за птици, както и зайци.

 

 

Характер, специални умения и тренинг

 

Твърдо куче, адаптивно към всякакви терени, с великолепно обоняние, пердигуеро е отличен в показването на плячката, както и апортирането й. При това е еднакво добър в лова и на пернати и за бозайници. Може да ловува както в пресечена гориста местност, така и да донася дивеча от водата. Дружелюбно, послушно и надеждно куче. Има нужда от твърдо обучение, упорито и самостоятелно е. Може да се адаптира към градски живот, но се нуждае от много движение и пространство. Редовното изчеткване на козината е задължително.

 

Общ вид

 

Мезоморфно, излъчва сила и мощ. Има дебела розова кожа, походката е мощен галоп.

 

Глава: едра и широка. Широк череп, закръглено чело, с изявени надочни дъги. Стопът е леко очертан. Муцуната е почти квадратна. Устните са дебели, не много увиснали. Очи: бадемовидни, тъмни или светло бежови на цвят. Уши: поставени са високо, много големи и дълги. Нагънати са в основата си, много меки.

 

Тяло: компактно, здраво.

 

Закръглен, силен врат с леко нагъната кожа по шията. Холката е сравнително леко очертана, гърдите са широки, ребрата добре извити, по-скоро повдигнати нагоре. Мощен, мускулест гръб. Крупът е закръглен, нисък и широк.

 

Крайници: дълги, мощни, много мускулести. Лапите са къси и кръгли, със стегнати пръсти.

 

Опашка: дебела в основата си, като изтънява постепенно към върха. Купира се обикновено на 1/3 дължина, носи я свободно.

 

Козина: къс, гладък, гъст косъм.

 

Оцветяване: върху бяла основа червеникави петна или участъци или пък отсенки на червеникаво със бели напръскани петънца.

 

Размери: мъжки – 65 до 75 см., женски – малко по-дребни

Тегло: около 30 кг.