Профил на Мечо куче от Карелия

 

Страна на произхода: Финландия

Оригинално име: Karjalankarhukoira

 

Наистина много наподобяващо лайка, Карелското мечо куче произлиза всъщност от древни породи. Породата е призната през 1946 година. Използвана е за лов на мечки и лосове. Най-голямо разпространение получава в областта Карелия, откъдето идва името и. Това е една много малка и с трудна история автономна република, разположена на север от Петербург до Финландия. Гъстотата на населението е само 4 жители на кв. км.

 

 

 

породи -кучета- карелско мечо куче

Характер, специални умения и тренинг

 

Отнася се към секция “Северни ловни кучета”.  Това грубо, здраво и смело куче, въпреки лупоидният си вид, няма вълчи характер. Напротив, то е уравновесено, сдържано, храбро, много привързано към стопанина  си, игриво, но не е свадливо.

 

Обича да е със семейството си, спокойно стои до хората, когато е у дома, способно е да тича до премала надолу-нагоре когато е на свобода, особено ако има сняг става неудържимо в игрите си.

 

Никога няма да предприеме атака на агресия срещу някого.  Изключено е да го държите затворено в апартамент. Мечото куче от Карелия  има нужда от пространство и много движение, за да изгаря кипящата в него енергия.

Препоръчва се ежедневно разресване.

 

Общ вид

 

 

Куче със среден ръст, гъста козина, изправени уши, здраво и компактно.

 

кучета- породи - лайки

Глава: клиновидна, с широк череп, челото е леко изпъкнало, стопът е слабо изразен. Добре развита носна гъба, черна на цвят. Устните са тънки, плътно прилепнали. Захапката е ножична.

Очи: относително малки, кафяви. Погледът е жив, изразителен.

Уши: изправени, леко закръглени на върха си.

 

Тяло: яко, с широки гърди, крупът е широк и леко спуснат, а коремът e къс и леко прибран. Гърбът е здрав и гъвкав.

Гърдите не са много широки, дълбоки са до лакетните стави. Ребрата са леко извити.

 

 

Козина: покривният косъм е твърд и прав, като по врата и гърба е малко по-дълъг.

Оцветяване: черно, като може да бъде с отсенки на кафяво.  Повечето имат ясно очертани бели петна по главата, на гърдите, по врата, по корема и краката.

 

Идеална височина за мъжки – 57 см, за женски 52, с толеранс 3 см.

Тегло: мъжки    25 – 28 кг, женски  17 – 20 кг..