Постулати на отговорния стопанин на куче

Решението да си звемете куче трябва да бъде предхождано от съвсем реалистично обмисляне: вземете ли го – трябва да се вречете да бъдете отговорен човек.

Четвърти: Не бъдете развъждач „от задния двор”

Ако решите да развъждате, следвайте изискванията на клубовете по породи за развъждане. Не плодете, търсете най-доброто за породата, която обичате.

Развъждането на кучета не е хоби, това е крайно отговорно действие. Развъждачите са хора с опит и много знания по темата.

Не се заблуждавайте, че от това ще оправите бюджета си, дори и да спечелите някой лев, продавайки евтини кученца, сетете се колко от тях ще се превърнат в ненужни, изхврълени и накрая евтаназирани животни. Това ще са кървави пари. Наистина ли ще спите спокойно после?

Пети: Пазете здравето на вашето куче

Трябва да му осигурите винаги прясна вода и добро качество храна. Мястото, което сте отредели да е негово също е важно – там то трябва да се чувства сигурно, но не и изолирано.

Заради своите инстинкти за самосъхранение, кучетата не показват своите болки и страдания както го правят хората.

То няма да охка, няма да пъшка, няма да се тръшка… Трудно бихте разбрали симптомите на някакво заболяване, освен ако не са видими. Затова редовните посещения при вашия ветеринар ще ви помогнат в превенцията или откриването на заболяване преди да е станало фатално късно.

Шести: Тренирайте вашето куче

Кучешкият етикет не е нужен само заради добруването на вашето куче, той е за доброто на всички. Добре социализираното куче с добри маниери не притеснява хората или другите кучета навън.

Ако вашето куче се държи зле, нарани някого, унищожи нещо – вие сте този който носи пълната отговорност. То няма как да знае изискванията на наредби, закони, общоприети норми.

Уважавайте другите, бъдете уважани

Това е общоприет постулат в междучовешките отношения, но както между хората се случва често да не е така, истината е, че има много собстевници на кучета, които не са възприели това за себе си. Не е възможно да очакваш уважение, докато ти се държиш безпардонно – закон…

Да обичаш кучета, не те прави автоматично добър човек.

Моля, помогнете да дадем на собствеинците на кучета добро име! Да дадем добро име и на кучетата, които обичаме. Хората, които по принцип са безразлични към кучета, са готови да ги намразят заради нашето безотговорно поведение.

Простички правила, които трябва да приемете за себе си – дръжте кучето си вързано на повод или в добре ограден двор, когато е навън. Дори да живеете на място ,където можете да го пускате свободно, вие трябва да го наблюдавате, когато е отвързано. Не му позволвявайте да се скита свободно из квартала ви или да ви се изпълзва от погледа.

Не го оставяйте навън ако много лае. Непрекъснатият му лай означава, че то се чувства изоставено и не е честно нито спрямо него, нито спрямо вашите съседи, които нямат нищо общо с вашата любов към кучетата!

Когато вашето куче лае много, а вие си казвате – „Куче е, ще лае”, само се сетете как от съседния апартамент се лее чалга на талази и ви причинява световътеж .

Винаги почиствайте след вашето куче когато сте навън. Никак не е сложно да носите найлонови пликчета и да не оставяте следи, защото и на вас ви е неприятно да стъпите в нещо миришещо, със игурност.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още