Диви

Динго – застрашен и всяващ страх

Факт: след като малките навършат 2 месеца, през следващите два месеца  майката ги храни  като дъвче и повръща храната за тях. След като навършат 4-месечна възраст те започват сами да ловуват дребни животни.

ВИЗИТКА: Динго е австралийско диво куче. Може да бъде срещнато във всяко кътче на Австралия, в близост до извори, реки – там, където може да намери вода. Средно по размер, с рунтава опашка, козина оцветена в червеникаво до жълто.

Динго не лае, вие като вълк.

Хипотезите са различни

– Неговият произход не е австралийски и не ясно как е пристигнало в тази страна.

–  Родено е в Австралия преди 15 000 години и е живяло с племето куори

– Най-вероятно произхожда от диво куче от югоизточна Азия и е пристигнало в Австралия с търговски фериботи.

– Заселен  в Австралия преди около 4 000 – 6 000 години, динго вероятно намира своя път до Австралия чрез търговията между аборигените и индонезийците, ловуващи в техни води.

– Произлиза от одомашнени диви кучета преди повече от 3 500 години. Някои кучета са дресирани от местните аборигени и ползвани като ловни.

Интересен е фактът, че са били ползвани като живо одеало в студените нощи.

Общ ивид

Динго е средно по размер, основно в червеникаво до жълто оцветена къса козина, но може да варира от черно до кремаво. Има големи уши, остър поглед и силно развито обоняние. Порасналото куче е дълго до 90 см.

Лов и храна

Ловуват сами или на малки глутници. Те са най-активни нощем. Тези месоядни се хранят с плъхове, кенгура, зайци, птици и понякога крадат от фермите домашни животни. Те не сдъвкват добре храната, а я преглъщат на големи хапки.

Привличащ погледа, предизвикващ любопитство, но и понякога доста опасен, динго е запазен знак на Австралия. Предполага се, че динго има дял в намаляване на популацията на thylacine (тасманийския тигър) тъй като е негов съперник в състезанието за храна.

Динго не лае, динго вие през нощта, за да събере семейството и да предупреди враговете си да стоят далече.Динго хапе. Това е диво животно и може а бъде опасно когато е провокирано.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още