Има ли дом проблемът на бездомните кучета?

Домът на този проблем сме ние, хората.

от Иван Симеонов, Президент на Български Питбул Клуб

Защо бързам да задомя проблема на бездомните? Налага се още в началните редове да стане ясно, че за проблема (както и за решението) отговорни сме ние хората, а не кучетата.

Защо възникват проблеми с агресивни, безпризорни кучета?

Причината е, че за кучетата човекът е незаменим партньор. Докато човекът не се нуждае непременно от кучето, то кучето задължително се нуждае от човека.

При уличните кучета тази потребност не е задоволена. Човешкият партньор липсва и това поставя кучетата в ситуация, в която те се обединяват, за да могат заедно да постигнат целта си. Изграждането на автономна кучешка глутница може да се превърне в опасност.

На кучетата им е генетично заложено да имат човек за партньор. Липсата на такъв води до дисбаланс и почвата за възникване на проблеми е на лице.

Може би най-често използваното понятие в кинологията е социализацията.

Всеки треньор на дву- и четирикраки, всеки автор на киноложка литература употребява тази дума, съдържаща извора на проблемите с кучетата.Социализацията може да се раздроби на няколко части, като аз ще обърна внимание на две от тях.

Под социализация на кучето към себеподобни се разбира успешното усвояване на правилния начин за общуване с други индивиди от същия вид.

Докато социализация на кучето към човека е процесът на научаване да се тълкува езика на тялото на индивиди от друг вид. Докато домашно гледаните кучета най-често имат проблем при общуването със себеподобни, то при бездомните кучета се наблюдава дефицит на социализираност към хората.

До инциденти се стига тогава, когато глутница от бездомни кучета започне да защитава дадена територия, в която кучетата успешно намират храна, вода, място за почивка.

В този териториален участък кучетата проявяват агресия както към други себеподобни (вътре-видова борба за ресурси), така и към хората поради липсващата им социализация.

Агресията спрямо други кучета е трудно да бъде преодоляна, но инциденти с хора могат да бъдат предотвратени. За целта е необходимо бездомните кучета да свикнат с присъствието на хората и да се научат да разбират езика на тялото на хората.

За решаване на проблема могат да допринесат хора, които имат опит с кучета и биха отделили от свободното си време за да работят с бездомните кучета.

Сама по себе си работата не е трудна и се състои в това кучетата да бъдат „подложени” на компанията на човека (полево прилагане на натрупаните кинологически знания). Това не означава, че трябва под някаква форма да се осъществява активен контакт с кучетата.

Те също не трябва да бъдат докосвани или хранени, както и правото им за спазване на дистанция от човека не трябва да бъде нарушено. По този начин присъствието на хора в територията на глутницата се превръща в даденост, която спира да привлича вниманието на кучетата.

В дългосрочен план проблема с бездомните кучета ще бъде решен само, ако всяко куче има своя човешки социален партньор. Казано с други думи или бездомните кучета трябва отново да имат домове или хората трябва да напуснат домовете си и да заживеят с бездомните кучета.

От проблема с бездомните са засегнати и всички хора, които си казват, моето си е домашно и му е добре. Да домашно е, но е повлияно от околната среда повече отколкото предполагате. Кучетата на улицата са резервоар за различни заболявания като парвовироза или зачестилата напоследък дирофилария.

Уви, обществото не е готово да се справи само с проблема, без участието на правителството.

Нужно е да се направят промени,

които да са насочени към премахването на причината за големия брой бездомни кучета, а не както досега – да се „премахват“  следствията (бездомните кучета).

* Регистрацията на кучетата трябва да е задължителна, без компромиси, както и данъка за куче да отпадне.

* Всеки, който развъжда с кучето си, да се регистрира като развъдчик (както това се изисква от наредбата за домашни любимци), а санкциите за нерегистрирани нарушители да са достатъчно високи, за да не им се случва втори път да „забравят“ да се регистрират.

*Да се отнема правото за отглеждане на кучета на хора, които с дейността си нарушават ЗЗЖ.

*Правителството трябва да поеме и отговорност по упражняването на този контрол чрез създаване на специални служби и екипи.

(бел. редакцията: ние считаме, че хората, които имат опит с домашни животни следва и да докоснат и да нахранят и да дадат вода на бездомно куче. Не бива да го правят хора, които не са наясно с поведението и грижите за кучето въобще).

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още