Възпитание на малкото кученце

Проблем : Хапане

За малките кученца е съвсем естествено да хапят ръцете и краката ви на игра, но никога не им го позволявайте!

Забраната “Не” тук не върши много работа. Малкото още не знае за какво става дума, все о

ще не е научило езика ни, затова вие изжафкайте срещу него така, че да се стресне и вземете в ръката си играчката му. Похвалете го щом я пусне. Ако упорства, станете и прекратете играта и то ще разбере, че за да остан

ете да играете с него то трябва да спре да хапе. С по-големите кучета едно много строго “Не хапи!” и отдръпване на ръката трябва да свърши работа. Ако кученцето премине през цикъла, когато изглежда разгневено от вашето корегиращо поведение и тръгне по-агресивно да ви хапе, направете почивка и поставете кучето така че да не може да ви достигне, най-добре в кошарка. Когато се успокои, извадете го и повторете упражнението, ако отново се опита да играе по този неприемлив за вас начин.

 

Никога не му позволявайте да ви хапе и да се зъби, като порасне наистина

ще имате много по-тежък проблем.

 

Проблем: Ръмжи когато е до храната си

Този проблем е много често срещан и рядко коригиран, когато е в зародиш.

 

Повечето хора наистина си мислят, че това е нормално, тъй като кучето защитава храната си. Но в действителност ръмженето около храната може да ескалира до много по-сериозни проблеми. Нито едно куче не би трябвало да ръмжи на човек, когато е до паничка си. Ако вие имате някакви проблеми, ако ръмженето е един от тях и той е фиксиран като поведение в продължение на дълго време, имате сериозна работа.

 

Да приемем като причина вълчият му нрав – то пази ресурсите си. Но пък то отдавна не е вълк, затова трябва да коригираме подобно поведение. Поставете долу три паници като разделите храната в трите. Вземете в ръка нещо много вкусно за него – наденица, пилешко или каквото знаете, че обича най-много. Поставете ги и трите долу, и докато кучето яде от едната паничка, вдигнете другата, прибавете това което държите и пак я сложете долу. Правете това, докато кучето не изяде всичката храна. По този начин вие му показвате, че хората не са заплаха за неговата храна, напротив. По отношение на този проблем, винаги се мисли от гледна точка на вземането на храната от кучето, а не от гледна точка на кучето да е далече от храната. Ако се опитате да го избутате далече от неговата купа с храна вие потенциално сте ескалирали конфронтацията на физическо ниво. Ако вземете купата, негово внимание е концентрирано не върху вас, а върху храната.

 

Ще продължим темата с домашното възпитание – разковинчето на щастлив и спокоен живот с кучето