Дого аржентино като служебно куче, част II

Част 2 на интервюто с  Роман Зеленка

Какви са наблюденията ти върху характера на дого?

Дого Аржентино не е куче за всеки. За да работите с Дого, трябва да притежавате усет и търпение. Бъдете много последователни.

Мъжките Дого Аржентино често са доминантни. Лошото обучение на тези кучета може да е опасно. Въпреки всичко, тези кучета са удивителни.

Имат ли място като домашен любимец, как се справят в социална, градска среда.

Разбира се. Моето куче е основно придружител и домашен любимец. Не е проблем да се отглежда Дого в града. По-голямата част от деня те просто спят.

Но трябва да им се обръщате много внимание всеки ден. Занимавайте ги. Обучавайте ги. Важно е да се тренира редовно. Всеки ден по един и същи начин и с еднакви правила.

Какво е отношението им към децата?

Дого Аржентино са много дружелюбни към децата. Но все пак, винаги трябва да бъдат наблюдавани от възрастен човек. Догото може несъзнателно да ги нарани, заради своята сила и размери. Все пак това е просто куче. Трябва да живеем с него като с куче. То винаги следва правилата на глутницата.

Лесно ли се работи с дого и каква е разликата в обучението му спрямо това на другите породи?

С Дого Аржентино се работи доста добре. То не е типичен молос. Както вече споменах – нежен подход, търпение и последователност. Ако искате да имате добро куче, трябва да следвате тези правила. Темперамента на дого е доста различен от този на една малиноа да речем.

Дого е ловно куче и много хора смятат, че е „тъпо” куче и ловния му инстинкт му пречи, когато стане въпрос за изпълняване на команди.

Какво бихте посъветвали хора, които мислят по този начин за дого? Смятате ли че и други ловни кучета могат да се справят с такъв успех в обучението?

Да, това е вярно. Дого не е Малиноа. Много често в работата си работя по същия начин с Дого, както и с Малиноа. Няма точно правило за работа с Дого. Всяко Дого е различно. Тренировките трябва да са бързи, динамични и интересни за кучето.

Трябва да се изгради силна връзка с него. Не вярвайте на хората, които казват, че ловните кучета са „глупави”, това не е вярно. Винаги обръщайте внимание на абсолютното послушание.

Изкуството на контрола над кучето е в усилване и намаляване на контролирането. Всичко зависи от характера на кучето. Разбира се, това не е лесно. Основното което трябва да се научи е послушанието.

Бързо ли учи едно дого?

Дого Аржентино може да учи бързо. При обучението не бива да се бърза, а трябва да се тренира добре. Разбира се, някои кучета напредват бързо, други – по-бавно. Винаги работете и усъвършенствайте своето обучение. Всяко куче трябва да бъде обучено на основно послушание.

Колко време на ден би дало задоволителен резултат в едно обикновено обучение в общо послушание?

Аз бих отделил за тренировки около 15 часа седмично. Добре е да се работи с кучето поне по 1 час, четири пъти седмично. Кучето има нужда от чести тренировки, в противен случай – обучението е безмислено.

Как виждате бъдещето на дого аржентино и какво мислите за „политиката” на аржентинския клуб, за промяна на стандарта и влизането на породата в 6-та FCI група?

Аз нямам проблем с това. В Чехия закона не подкрепя лова с Дого. Но тази порода може да се използва като куче придружител и пазач.

Какъв смятате, че трябва да е имиджа на породата в Европа?

Медиите представят много често Дого като „зло и опасно” куче. А медиите имат много голяма сила. Според мен FCI трябва да работят усилено срещу забраната на определени породи. Разбира се, всеки собственик на Дого трябва да дава пример. Бъдете отговорни. Всяко куче трябва да бъде добре възпитано.

Какъв е правилният начин за популяризирането й?

Всичко трябва да започне от нас. Създаването на образ на безпроблемно куче ще бъде трудно. Това зависи само от нас.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още