Бордър коли

 

Той е царят

 

Що се отнася до аджилити, не съществува друго куче, което да го символизира по-сполучливо.

 

През последните години броят на кучетата от тази порода в повечето страни на Европа расте и това безспорно се дължи както на качествата, така и на тази дисциплина, която там има своето място и се практикува.

Що се отнася до бързина на рефлексите, способност за концентиране и отреагиране на команди подавани от стопанина, скорост, то  бордър колито е ненадминато. Но освен като аджилити дог, бордър коли е ценено и като куче за работа и за компания. При условие, обаче, че намери динамичен, буден и внимателен стопанин, каквото е и то самото.

 

 

История

 

Името му произлиза от това на едноименната област (Borders), разположена между Шотландия и Англия, където са били доста разпространени кучета, отличаващи се като безупречни пазачи и водачи на стада.

 

Според някои историци той е потомък на овчарските кучета, доведени от Шотландия по време на нашествията на викингите и впоследствие кръстосани с други туземни овчарки. След разцвета на производството на вълна през XIII в. това куче става фаворит на английските овчари поради неоспоримите му работни качества.

 

Характер

 

Той е неуморен работяга, готов да следва всеотдайно заповедите на своя стопанин. Доброто бордър коли е интелигентно, с бързи рафлекси, привързано към всички членове на семейството, но вътре в себе си вече е избрало собствения си водач, комуто отдава специалната си обич. Важното е човекът да съумее да спечели неговото уважение с доброта, последователност без никога да прибягва до ненужни форми на насилие и произвол.

 

Проявява изключителна обич и закрила към малките деца и общуването с него доставя неизмерна радост а тях. Съвети То е безупречно работно куче. Ето защо отглеждачите съветват да избягваме да го правим насила мързеливо в удобната домашна обстановка. В краен случай, за предпочитане е да го използваме в Аджилити или в други спортни упражнения.

 

Невероятният успех на тази порода има обратната страна на медала. Увеличи се броя на импровизираните отглеждачи и съответно се повиши риска да се закупуват кучета, неотговарящи на стандарта или още по-лошо -  с физически и характерологични проблеми. Така че си струва трудът да се даде някоя пара в повече, но да се доверяваме само на отглеждачи с призната стойност и опит.

Тоалирането му не е трудно Редовните изчетквания са напълно достатъчни, за да се поддържа космената покривка в ред.

 

Стандарт

 

Група 1. Овчарски и воловарски(пастирски) без швейцарски планински.

Секция 1: Овчарски кучета

 

Глава: череп по-скоро широк. Муцуна – силна. Стопът е добре маркиран. Бузите не са плътни, нито закръглени.

Очите са добре раздалечени, овални, кафяви. Изключение правят “сините екземпляри”, при които очите могат да бъдат и двете или поединично сини.

Ушите са средни по размер и плътност, носи ги изправени или полуизправени, като се подгъват само върховете им.

Врат: дълъг и мускулест, силен, леко извит малко се разширява към раменете.

 

Тяло: гръдният кош е добре снижен и достатъчно широк. Ребрата са добре очертани обръчовидно. Гърбът е прав. Поясницата – по-ниска и мускулеста. Крупата е наклонена назад.

Опашката е умерено дълга, краят й е извит нагоре.

Космена покривка: косъмът е умерено дълъг или къс. Допускат се всички цветове, но белият не бива да преобладава.

Размери: идеалната височина е 53 см. в холката.

Аджилити категория: голяма (над 43 см).