За Поведение на кучето 2

Щадете чувствата им

Вие сте напълно прави като приписвате на своите кучета чисто човешки качества като мъка и печал от раздяла. Работата е там, че много често самите ние изостряме и засилваме тази мъка със своите действия.

Признайте си, като се върнете от работа, не се ли стараете да дадете на „изоставеното“ само у дома куче много ласки, сякаш му се извинявате и го поощрявате за това, че страда?

Почесвате го и го поглаждане по козината? И още – кои части от тялото си поставя кучето ви да го галите?

В девет от десет случая кучето се обръща със задницата си към вас. А това впрочем създава у него постоянно действащо психическо напрежение.

Може би не си давате сметка за това, но трябва да знаете следното: честото дразнене по ерогенните зони възбужда сексуалността на животното, която не намира естествен отдушник.

По-отговорно поведение към животното би било да не предизвиквате у него подобни емоции, да не го дразните, тъй като е очевидно, че то не може да се освободи от напрежението, особено онези мъжки, които вече са имали връзка.

Постоянното раздразнение на нервните окончания, по-чувствителни при късокосместите породи, в представите на кучето се свързват с вашето идване и присъствие и водят до нарастване на потребността на животното да го галите и ласкаете.

И въпреки че не всички специалистите са съгласни с подобно сравнение, според други  зависимостта на кучето от тези докосвания в много напомня наркотична зависимост, с тази само разлика, че усещането се свързва не с биохимия на организма, както е при наркотиците, а с възбуждането на нервната система.

И колкото повече го галите и чешете вечер, толкова по-силно сутрин то ще преживява вашето напускане на дома, за да отидете на работа.

Впрочем, установено е, че кучетата с много ниско купирани опашки са най-зависими от ласките на стопаните си – от боксер и доберман, до шнауцер.

По-малко страдат от такава зависимост ротвайлерите, които усещат това най-вече, когато скучаят и не работят. По-добре би било да замените поглажданията на задната част на тялото с не много силно разтриване на гърдите и врата, в основата където се съединява с гърба.

Как храните и колко се разхождате

Обърнете наистина сериозно внимание на храненето на кучето. Ако то проявява и капризи за храната, или пък краде от масата, или ловува, без да е ловно куче – добре би било да преразгледате дажбата на кучето и самата процедура на храненето.

В смисъл: общите правила за хранене са много важни – получаването на храна от вашите ръце поддържа зависимостта на кучето от човека, която пък служи от своя страна за основа на нашите взаимоотношения.

Много внимателно в това отношение, и го правете рядко. В противен случай тъгата по любимия стопанин не само причинява неприятности на вас и вашите съседи, а и не е безопасна за самото куче – доколкото винаги свидетелства за сериозно нарушаване на баланса на емоциите.

А от емоционалното състояние на всяко живо същество пряко зависи и неговото физическо здраве.

Навярно сте го забелязвали сами по себе си. Трябва да имате предвид, че при кучето самочувствието, свързано с настроението е много по-силно, отколкото при най-чувствителния човек въобще.

Ежедневните преходи от мъка към радост, стресът и емоционалното напрежение са способни да подкопаят психиката дори на най-невъзмутимия флегматик, да не говорим за кучета, които имат по-възбудим темперамент.

Когато възбудимостта е повишена в сравнение с типичната за дадена порода, то постоянните психически натоварвания повлияват на общото състояние на кучето още на трета година от живота му.

За вашия страдалец е много важен разумният  режим на разходки.

Постарайте се сутрешната разходка да е възможно по-дълга, и то не просто в градината, е поне половин час на повод по улиците на квартала. В спокойно темпо, с необходими според случая команди, докато кучето не поиска почивка.

Тук става дума за психическа умора, която се изразява в притъпявана на любопитството му по време на разходката, в желание да поиграе с повода, в невнимателното изпълнение на командите.

При появата на тези признаци дайте му да отдъхне няколко минути и тръгнете към дома. Задължително е да променяте вашите маршрути, за да не ви е скучно и на двамата.

След такава разходка се полага добра закуска, освен сухата храна, не е зле да се допълни с млечни продукти и по възможност някакъв сух плод, ако яде въобще такива неща.

Бананите оказват успокояващо действие, но в никакъв случай не бива да се злоупотребява с тях. Храната на вашето куче трябва да се състои предимно от белтъчини: месо, риба, млечни продукти – това при положение, че я приготвяте сами вкъщи, а зеленчуци и плодове се дават по малко.

За кучето нощният сън е също толкова важен както и за хората. Това, че може цял ден да дреме на дивана не е достатъчно. Много е важно да предложите на своето куче различни форми на общуване освен разходката и любимите игри или галене (а да правите това вечер е просто недопустимо!).

Съобразете ги с възрастта на кучето, с неговото емоционално състояние, например за много емоционалните кучета са подходящи упражнения, свързани с търсенето на някакъв предмет, на други е по-добре да предложите такива игри, които биха повишили неговата увереност, на трети пък не им достига общуване с други кучета.

Изберете най-доброто за вашето куче и за вас.

По материали от руския печат Н. Д. Криволапчук, зоо-психолог, автор на курсове и учебници за ветеринарните висши заведения в Русия, член на Международната научна и медицинска мрежа, кинолог-експерт.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още