Усложнен инфекциозен трахеобронхит

Съвършено друго заболяване е усложненият инфекциозен трахеобронхит.

При класическата неусложнена форма кучето е със запазена физическа активност и апетит. При по-голямо физическо усилие или друг дразнител, обаче, може да се закашлят много лошо с една особена и неприятна кашлица.

Изследванията на кръвта показват изменения, рентгенографията на гръдния кош (на белите дробове) показва картината на едно болодробно възпаление, било то бактериално, вирусно или, както бива най-често – смесена инфекция.

Диагнозата При неусложнената форма тя се основава върху наличните клинични признаци, доколкото от хематологичните (кръвните)и рентгенологични изследвания не се получава определена информация.

В случаите на усложнен инфекциозен трахеобронхит или когато заболяването не показва тенденция да отзвучи в нормалното за това време, гореспоменатите изследвания заедно с анализа на течността от трахейната смивка, са от голямо значение.

Лечение

Неусложненият инфекциозен трахеобронхит обикновено представлява самоограничаващо се патологично състояние. Изрично се препоръчва поставянето на принудителна почивка в продължение на 10-15 дни.

Физическите усилия и възбудата следва да се избягват, тъй като предизвикват пароксизмални пристъпи от кашлица, които на свой ред поддържат и изострят възпалението на въздухоносните пътища.

Ето защо е подходящо даването на противокашлечни сиропи – от използваните в педиатричната практика: на база на хидрокодон, дестрометорфан, буторфанол.

Тези лекарства обаче трябва да се прилагат под медицински контрол, тъй като са противопоказани, когато кашлицата е придружена от отделяне на храчки или има съмнение за течност, събрана в плеврата.

Прилагането на антибиотици според повечето автори следва да се ограничи само за усложнените случаи – с температура и пневмония, а самият антибиотик да се определя след антибиограма, изготвена чрез анализ на течността от трахеалната смивка.

На практика, обаче, антибиотиците най-често се предписват без изследване с антибиограма, с оглед по-бързо да се предотврати възникването на бактериални усложнения, потенциално фатални при младите индивиди, но също така и при старите, имунодепресирани или бременни кучета.

Когато не е направена антибиограма е добре да се знае, че антибиотици с добър ефект, на които може да се разчита са: доксициклин, енрофлоксацин, марбофлоксацин, аминоксициклин с клавуланова киселина, сулфамидите с триметоприм, цефалоспорините.

Антибиотиците се прилагат в продължение поне на 10 дни и в случай, че резултатите са незадоволителни трябва да се избере антибиотик въз основа на антибиограма.

Добре е да се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства като карпрофен или мелоксикам в съчетание с антибиотици в продължение на 5 дни (такава е практиката на автора на тази статия).

Профилактика

Причинителите на инфекциозния трахеобронхит са разсеяни в секрециите на дихателните пътища на кучетата няколко дни преди изявата на заболяването и няколко дни след ремисията на симптомите.

Несъмнено, това е причината за постоянството на заболяването в кучкарници, приюти, както и за масивното му разпространение всред кучешката популация посредством контакти.

Поддържането на кучета в добро физическо състояние, редовно контролиране на чревните паразитози, осигуряване на добре балансиращо хранене.

Всичко това подпомага съпротивителната им имунна защита и понижава времетраенето и тежестта на заболяването, което макар и не толкова сериозно като ганата например, е достатъчно неприятно.

Там, където са събрани повече кучета е необходимо да се извършва санитарна обработка с дезинфекция на помещенията, на съдовете за храна и вода.

Необходимо е да се измиват ръцете, при допир от едно куче на друго и естествено да има изолатор за болните животни. От голямо значение за предотвратяването или поне ограничаването на размера и продължителността на болестта са ваксините.

Съществуват ваксини, обикновено съчетани с тази против гана, които могат да се направят на малките кученца на 8-седмична възраст с повторение след 3 седмици, а после ежегодно. В САЩ се практикува ваксинация с локални ваксини, прилагани назално.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още