Удивителен терапевт

На вниманието на министъра  на здравеопазването Десислава Атанасова!

Безплатно лекарство, г-жо Министър, стига обяснявали, че парите не достигат. Желание за работа не достига, особено пък от такава, от която не „падат“  комисионни.

По цял свят от години има какви ли не школи за кучета терапевти, изследвания, научни студии, но това не Ви влиза в приоритите.

Всичката фармацефтика, струваща понякога месечната ни заплата, не е способна да направи това, което може да направи усещенато да заровиш ръка в гъстата топла козина, да погледнеш в умните и внимателни очи, които следят всеки той дъх, да усетиш топлината на тялото му, неговата всеотдайност – това помага на човек да възстанови силите си и да се върне към живота!

Кучето не само е най-добрият приятел на човека, но е и удивителен терапевт, особено когато се касае за операции на сърцето.

Визитата на куче в стаята на пациент, претърпял сърдечна операция, снижава чувството на тревога, стреса и кръвното налягане.

Изследване, в което са участвали 76 пациенти на възраст около 57 години, следяло за контрола на ред показатели в зависимост от това, посещават ли ги доброволци съпроводени от кучета, без кучета или въобще никой не ги посещава.

Както показала статистиката, визита с куче снижавала чувството на тревога до 24%, а без куче – 10%. Не по-малко показателна се е оказала разликата в съдържанието на адреналин в кръвта на пациентите, който се изработва в организма по време на стрес:

– при присъствие на куче съдържанието пада до 17%,

– ако е посетен от човек без куче – едва 2%.,

– ако не бил изобщо посещаван – увеличава се със 7%.

Не по-малко значими са резултатите при контрола на кръвното налягане и всичко това еднозначно свиделства в полза на посещението на пациентите от кучета.

Каква е механиката или химията на въздействие на 12-минутно посещение на четириног терапевт при болен човек все още е загадка, но самият факт на този феномен е регистриран отдавна и нееднократно.

Дали кучетата ще станат част от процеса на лечение на човек е въпрос на време.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още