Ротвайлерът, един поливалентен молос

Запазило добри позиции както в киноложкия пейзаж, така и в предпочитанията на широката пубика, някогашното германско воловарско куче ни напомня, че дължи възраждането си в началото на XX век на селекция, основана на полезността.

Понастоящем тези кучета ефикасно изпълняват ролята на пазачи на семейството и имота, не са малко и екземплярите, които на терен показват толкова разнообразни умения, че ротвайлерът без риск може да се нарече един от най-поливалентните молоси.

Подходящо обучение

Ротвайлерът е много възприемчив и има вкус към работата. Същевременно той е куче с характер, уверено в себе си и трудно манипулируемо. Ето защо още с постъпването си в новото семейство той трябва да почувства един безусловен авторитет на стопанина си, към когото впрочем е извънредно привързан.

Женската, която е общо взето по-мека и по-податлива от мъжкия, се препоръчва на начинаещи.

Авторитет и твърдост не означават груба принуда.

Ротвайлерът се възпитава с игра, с търпение, като се има предвид една важна особеност: той е молос и не притежава скорозрелостта на белгийската овчарка, например.

Тъй като съзрява по-бавно, етапите в обучението му не трябва да се прескачат, но и да не се стига до преумора от прекалено често повтаряне на еднообразни уражнения. И докато малкият роти расте , отдавайте внимание на появата на проблеми в поведението, които после трудно биват корегирани.

По-добре е да се наблегне на социализирането му. Не е редно да се смесва йерархията с подчинение: кученцето трябва да свикне да спазва няколко задължителни правила за живота вкъщи, но не може да се очаква, че ще има големи постижения на терен. Много е съществено да се избягва претоварването на неукрепналите му все още стави.

Особена предпазливост се изисква при скоковете. Отначало целта е да се среща и общува с многобройни себеподобни, може да се обучи на някои прости действия, като заемене на седнало положение, игра с топка или парцал.

Към шестия месец младото куче добива солидно основно обучение, приложимо в ежедневието.

След деветия месец може да се пристъпи към по-сложно дресиране с цел практикуване на спорт или утилитарна дисциплина.

Едва след втората година ротвайлерът ще може пълноценно да изяви талантите си и да осъществи големите си постижения.

следва Каталог на полезните дейности

В FCI – класификацията ротвайлерът е порода подлагана на официални работни изпитания. Той може да изпълнява същите задачи като овчарските кучета и когато е получил съответното обучение, се справя с работата не по-зле от тях.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още