Развъждане, част 2

Преди да започнете да развъждате каквато и да било порода, попитайте се „Защо да го правя?”

 

Защото искате вашите деца да станат свидетели на тайнството на раждането на живота и да отраснат с малки кученца.

 

Ако искате децата ви да видят това, просто се договорете с развъждача, от когото сте купили вашето куче и който най-вероятно няма да има нищо против да ви направи тази услуга. Много деца, а и възрастни, са отблъснати от кървавата част на процеса на раждане и ще бъдат погнусени от това чудо на природата, за което вие сте се надявали да има много възпитателен и забавен харктер. Освен това, малките в кучилото растат като хулигани, те са доста свадливи и шумни за слуха на малчуганите. Много малки деца всъщност са намразили кучетата изобщо, именно защото са били одраскани или ухапани от малките палавници с идеята да си играят.

 

Защото обожавате своето куче и искате да имате нейно копие.

 

Шансът да получите същото куче като нея клони към нула. И освен това – фактът, че вашето куче е перфектно съвсем не означава, че и потомството ще е такова.

 

Защото всеки, който е видял вашата женска ви е казал, че много би искал да има кученце от нея.

 

Преди всичко, повечето от вашите приятели просто проявяват любезност, казвайки това. Когато кучилото наистина се появи на бял свят, много от заявилите интерес купувачи променят мнението си и ви представят цял списък от извинения:

„Децата не са достаъчно големи, за да имаме куче у дома“, „Децата се вече много големи, за да имат време и желание да се грижат за куче”, „Ще си имаме бебе“, „До три месеца ще си сменяме жилището, ще изчакаме до тогава“, „Току що си купихме нов килим…“

 

Защото обожавате да имате малки кученца

Ако нямате никакъв опит като развъждач и никога не сте се грижили за кучило, най-вероятно вашето мнение бързо ще се промени. Да имате глутница кученца у дома може да ви донесе куп проблеми, които не сте подготвени да посрещнете. Най-малкото – да се справяте с необходимостта от често почистване на кашона им и да оправяте бъркотията, която те правят. Няма начин да обясните колко много сте уморени и че сега не е време за почистване на бокса им или там където сте ги настанили. Те през минути разпръскват храната си и тя се смесва с изпражненията им, разливат купите с вода, все е мокро и мръсно, те самите се въргалят във всичко това, цапат се, а и могат да настинат. Има ли 4-5 кученца в бокса – все има нещо за чистене. Вие сте отговорни и трябва да се грижите за тях до момента, в който те намират новите си домове.

 

Претеглете внимателно позитивите и негативите

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още