Пули

Личността на един Пули и фамозната космена покривка са неговите най-важни характеристики.

Идеалният Пули е изключително спокоен, сдържан, доверчив и самоуверен. Разграничава своите приятели и е винаги нащрек срещу евентуални натрапници в живота му. Той е издръжлив, изразява се ясно и е бдителен, но едва ли ще го чуете да лае неуместно.

Косъмът почва да се усуква на 8-10 месечна възраст, при което към твърдия външен косъм във вътрешността на спиралата се присъединява и мекият косъм от подкосмието. Повечето пули са черни, но съществуват и сиви и бели. Във всички случаи обаче, очите, носът, устните и венците трябва да бъдат черни. В Унгария е описана и друга разновидност, наречена Фако. Фако притежава няколко сиви сенки върху муцуната и по ушите.

Пули е унгарско овчарско куче, средно на ръст, силно, компактно и уравновесено. Повече от хиляда години е придружавало маджарските овчари при местенето на овцете от руските степи към Уралските планини. Не е ясно дали е тръгнало с тях или се е присъединило към овчарите по време на пътешествията им, но е факт, че е спечелило незабавно доверието им и че са му поверявали самостоятелното водене на стадата, съставени от стотици овце.

Породата е класифицирана в Група 1: Овчарски и пастирски кучета (с изключение на швейцарски пастирски).

Секция 1: Овчарски кучета. Без работни изпитания.

Вписана е в листата на породите в FCI под  N° 55, дата на публикуване на действащия в момента стандарт: 29.10.2013.

Общ вид

Кучето е със среден размер, със здрава структура, тялото се вписва в квадрат, с фини, но не прекалено леки кости. Тялото е сравнително слабо, но добре замускулено навсякъде. Изграждането на отделни части на тялото е трудно да се прецени, тъй като то цялото е покрито с обилна космена покирвка, с тенденция да образува къдрици и шнурове. Обилно покритата опашка, навита напред над гърба, дава вид на горната линия като да е леко вдигната отзад.

Главата е заоблена, муцуната е по-къса от черепа, носната тръба – права. Очите са скрити от козината. Ушите имат формата на V, висящи и покрити с дълъг косъм. Опашката е достатъчно дълга, завита върху гърба и покрита с дълги косми. Космената покривка може да бъде бяла, сива, черна или черна с ръждиви опалености. Косъмът е дебел и гъст, подкосмието образува сплъстявания, наречени „шнуровидна козина“.

Походката му в тръс е станала още по-гъвкава и елегантна с разлюляването на великолепния възлест космен плащ. Представете си бърсалка от шнурове, изцяло черна и ще имате идея за козината на пули.

Характерно за всички пули е, че още от едногодишна възраст почва да се появява по някой бял косъм в черната им козина. Тази тенденция продължава до петата година, когато някои екземпляри създават впечатлението, че космената им покривка е изцяло „сол и пипер“. В тази възраст връхчетата на косъма започват да изсветляват, а в отделни случаи придобиват ръждиво-червеникав оттенък.

Грижите, които стопанинът на пули трябва да полага за космената му покривка, са доста обременяващи. Въпреки че не изисква често изчеткване, шнуровидната козина може да образува досадни сплитания, които трябва да бъдат оправяни. Освен това космената покривка събира прах, листа, клечки и какво ли още не, което трябва да бъде незабавно отстранено.

Говорейки за мерки можем да кажем, че мъжкият достига 45 см височина в холката (39-45 см), а женската – 42 см. (36-42). Тегло:  мъжки – 13–15 кг. , женски: 10–13 кг.

Кучето е компактно, сухо, мускулесто, успява да запази добрата си форма дори в апартамент, където физическата му активност е ограничена. По природа е обичливо куче, интелигентно и привързано към дома. Същевременно, пословичната му подозрителност го прави отлично куче за охрана.

Пули обича да се къпе, но трябва да знаете, че банята на едно средно на ръст пули изисква час, изсушаването му на открито, ако времето позволява – трае три дни, а пълното му изсушаване със сешоар – над шест часа!

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

    Виж Още

    Коли

    Коли отбелязва необикновен успех пред публиката през 1943 година, когато една женска на име Пал участва заедно […]