Профил на Посавско гонче

 Страна на произхода: Хърватска

Оригинално име: посавски гонич

Други имена: Крас посавак басин хаунд

Тази порода е именувана на една обширна равнина Посавина, която се намира в северна Босна. Породата е регистрирана от МФК още през 1955 година като Kras Posavac Basin Haund.

Днес по стандарт е позната като посавско гонче със страна на произход Хърватска.

Характер, специални умения и тренинг

Това е бързо, здраво и жизнерадостно животно с висок, резониращ глас, с прекрасно обоняние и способност да се адаптира към всякакъв вид терени, основно ловуват с него зайци и елени.

Много е привързано към своите собственици и притежава прекрасен добронамерен нрав.Това е много активно куче и се нуждае от доста пространство и разходки. Изисква и редовно изчеткване на козината.

Общ вид

Куче тип мезоморфен, със солидно телосложение, еластична кожа, но без гънки.

Глава: дълга и тясна, челото е леко изпъкнало, ярко изразена фронтална бразда на челото, стопът не е много ясно изразен. Носната тръба е леко изпъкнала. Муцуната е сравнително дълга. Носната гъба е широка, на цвят черна или тъмно кестенява. Устните са опънати.

Очи: големи, тъмни на цвят.

Уши: плоски, тънки, със закръглени върхове, носи ги прилепнали близо до бузите.

Тяло: правоъгълен формат. Вратът е мускулест без увиснала кожа. Холката е ясно изразена. Има дълъг, широк и дълбок гръден кош. Ребрата за окръглени, гърбът е мускулест, широк и здрав.Сравнително спаднал, закръглен круп.

Крайници: мускулести, силни и яки.

Размери: 46 до 58 см. Тегло: около 25 кг.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още