Профил на Голдън ретривър

Ако днес голдънът се радва на толкова много симпатия и любов, това очевидно се дължи на неговите качества. Звезда не се става случайно.

Несъмнено, съдбата му би била съвсем различна, ако трябваше да се разчита единствено на ловците. Неговите морфология и характер обаче, му позволяват да се впише в профила на идеалното семейно куче.

Използвайки клишето: той има златно сърце.

Призванието му е да служи на човека, към когото е дълбоко привързан. От лова до това да бъде полезен в ежедневието ни има само една крачка, която той с радост прави.

Способностите му за обучение са много големи

Куче помощник на инвалиди, куче за спасителни акции – неговата преданост непрестанно се потвърждава. Също така ценни са и обонятелните му способности за откриване на различни вещества, били те дрога или оръжие. Но освен утилитарната му роля, той също е и отлично куче за семейството.

Недостатъци? Да, естествено, че има недостатък и той е, че не може да уплаши никого.

Не може и дума да става да му бъде поверена каквато и да било охранителна дейност. Но в своя дом той представлява върха на кучетата, способен да се адаптира към всякакви ситуации, към всички начини на живот. Спортист по душа, той се разтапя от удоволствие до енергичен стопанин.

Но също така умее да се покаже спокоен и хрисим в един по-уседнал дом, без да страда от това, стига да му се дава възможност за редовно раздвижване в градината или на по-отдалечени излети. Така или иначе, той отлично умее да се аклиматизира към градския живот.

Поведението му към децата е от най-вдъхващите доверие. Като истински детегледач, той е способен да изтърпи безропотно и най-досадните закачки и няма да се издаде по никакъв начин, че е загубил търпение или че е изнервен.

Елдорадо на развъждачите

Тази идилична картина поражда и тревоги. Породата е лесна за отглеждане и лесна за продажба, размножаването е безпроблемно, женските безгрижно раждат седем или осем кученца. При такъв многообещаващ пазар качеството обикновено страда.

Първата тревога – характерът.

Недопустимо е разширяването на кръга на любителите на голдъна и нехайството при селекцията да накърнят неговия характер. И тук попадаме във вечния дебат между „работните“ родословия, ефикасни, но понякога малко лековати и „красивите“ родословия, радващи се на по-голяма зрелищност.

Всъщност и едното и другото съвсем не са несъвместими, което е видно при шампионите dual purpose (с двойно предназначение). За щастие, съществуват развъждачи, които работят в това направление. Равновесието и спокойствието са двете основни очаквани качества при голдъна, достоен за името си.

Лошото е, че за съжаление, съществуват и кучета, които са или твърде плахи или агресивни. Такива екземпляри, дори да не бъдат одобрявани от развъдните комисии на клубовете, често биват развъждани.

Второ – здравето.

Трябва да се спомене все по-често срещаната дисплазия, както и случаи на очни заболявания (катаракта, атрофия на ретината).

Тъй като тези увреждания имат наследствен характер, засегнати кучета не бива въобще да влизат в развъдна програма и до развъждане да се допускат само екземпляри, минали предварителни прегледи.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още