Профил на Арденско бувие

Страна на произхода: Белгия

Оригиналто име: Bouvier de Ardennes

Други имена: Ardennes cattle dog, Ardennen chien rabatteur

Това грубо на външен вид куче винаги е било известно  в своята родина като воловарско куче и селекцията му е била насочена единствено в насока затвърждаване на тези му способности.

То е способно да работи много и при трудни климатични условия.

Едно изключително упорито и смело куче, когато става дума да защитава поверено му стадо, имот или територия, изпълнено е с енергия и е много издръжливо.

  Арденското бувие, произхождащо от Северна Франция, е прекалено сходно с пикардийската  и фландърската овчарки. В белгийските Ардени тази овчарка е останала  запазена при фермерите и овчарите.

Породата дълго време не е била популярна, просто защото е била считана за изчезнала. Но запалени развъдчици успяват да я спасят от забвение с помощта на няколко екземпляра чистокръвни Арденски бувие.

Характер, специални умения тренинг

Много предано на стопанина  си, много лоялно към семейсквото куче, което  лесно се подава на обучение. Към непознати остава недоверчиво. Категорично това не е апартаменско куче. Нуждае се от простор и много активност.

Здраво и атлетичнокуче, с вроден инстинкт да следва собственика си , изпълнявайки всички негови поръчки и  команди. Придвижва се много бързо, правейки малки крачки.

Главата много наподобава тази на фландърската овчарка. Може би съществената разлика е в ушите, които при Арденското бувие се носят изправени без да са купирани.

Тялото е масивно, много мощно и мускулесто. Сходно е с това на Фландърското бувие, макар и по-леко.

Космена покривка: дължината на косъма е около 5 см, като косъмът е твърд и рошав. Върху черепа и лапите е по-къс. Подкосъмът през зимата става много гъст и плътен.

Оцветяване: допустими са всички цветове.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още