Профил на Фараонско куче

Страна на произхода: Малта

Оригинално име: Kelb-tal fenek

Фараонското куче принадлежи на тип примитиви. Външният му вид буди асоциация с иглено ухо, изобразено в рисунките в древните Египетски гробници.От Египет порода достига до Европа през Испания и е затвърдена и запазена на Балеарските острови.

Характер, специални умения и тренинг

Един сложен характер: силната му воля и изразен стремеж към независимост изискват много  опитен стопанин. Грубите начини на действие спрямо него довеждат до това, че гордото животно се дистанцира емоционално от своя собственик и става още по-неконтролируемо.

Това активно, много бързоного и гъвкаво куче е превъзходен скачач и ловец на дребен дивеч. А у дома е прекрасен, любвеобилен и предан приятел на семейството, весел и игрив. Резервиран е към чужди хора: някои игнорират непознатите по съвсем арогантен начин, други пък стават агресивни.

Възпитанието му е доста трудно и едва ли е възможно страстта му към движение да бъде задоволена. И освен това – ако ще си вземате такова куче, което отговаря на вашите ексцентрични наклонности, имайте предвид, чето ще иска да бъде неоспоримият център на вашия живот.!

Фараонското куче не е създадено да живее затворено в апартамент. Нуждае се от много упражнения – физически и ментални и от много пространство. За козината е достатъчно редовно изчеткване.

Общ вид

Куче с аристократични маниери, грацилно, но здраво.

Глава: с формата на притъпен клин. Дълъг, сух, прецизно изваян череп. Слабо изразен стоп.

Носната тръба е леко по-дълга от черепната част.Челюстите са здрави, а носната гъба е с цвят на плът.

Очи: овални, кехлибарени на цвят в съответствие с космената покривка. Изражението е внимателно и интелигентно.

Уши: дълги, тънки, в основата са по-широки. Носи ги изправени, много подвижни.

Тяло: гъвкаво, почти квадратно. Шията е суха, мускулеста и дълга, без увисвания на кожата. Гръдният кош е добре паднал надолу. Ребрата са добре извити. Гърбът е прав.

Крайници: с фини кости, лапите са здрави и плътни.

Опашка: по-скоро дебела в основата си и изтъняваща към края. Носи я отпусната надолу когато е в почивка, като тя минава под скакателната става. Когато е в акция я носи високо и извита като дъга.

Козина: косъмът е прав, къс, мек, блестящ.

Оцветяване: от тъмно до светло бежово-кестеняво. Бели петна са допустими по гърдите, пръстите на краката и върха на опашката. А ако има малко петно на челото – това е „Целувката на Аллах“.

Размери: мъжки – 56 до 63,5 см., женски – 53 до 61 см.

Тегло: приблизително 28 кг.

Друг представител на секция Примитиви е Канан дог – библейското куче

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още