При алергия към кучета и котки

Ако сте алергични към вашия домашен любимец и реакциите ви не са животозастрашаващи, има много начини за намаляване на алергените на закрито и симптомите на алергия, така че вие ​​и вашият домашен любимец да живеете заедно по-комфортно.

Ако алергичните реации са минимални,  но не и животозастрашаващи, предприемете следните пет стъпки за намаляване на симптомите:

  1. Създайте зона без алергии във вашия дом – за предпочитане спалнята на алергичния човек – и строго забранете достъпа на домашния любимец до нея. Използвайте високоефективен HEPA въздушен филтър и помислете за използването на непропускливи протектори за матрака и възглавниците.
  2. Използвайте HEPA въздухопречистватели и за останалата част от дома и избягвайте обзавеждането, прихващащо праха и пърхота, като платнени завеси и щори, мокет и килими. Почиствайте често и старателно, за да премахнете праха и пърхота, почиствайте често предмети като покривала на дивана и възглавници, завеси и легла за домашни любимци.
  3. Къпете домашния си любимец ежеседмично, за да намалите нивото на пърхота. Котките могат да свикнат да бъдат къпани, но е изключително важно да използват само продукти, етикетирани за тях; котенцата може да се нуждаят от шампоан, безопасен за котенца. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар или с добра книга за грижи за домашни любимци за указания относно безопасното къпане. Добра идея е да използвате шампоан, препоръчан от вашия ветеринарен лекар или друг специалист по грижа за животните.
  4. Не бързайте да обвинявате семейния домашен любимец за алергии. Посъветвайте се с вашия алерголог за специално изследване за алергии към пърхот на домашни любимци. Много страдащи от алергии са чувствителни към повече от един алерген. Намалете общото ниво на алергени във вашата среда, като се концентрирате върху всички причини, а не само върху алергията към домашни любимци.
  5. Опитайте лечение. Допълнителните лечения за алергии към домашни любимци включват имунотерапия (алергични снимки), стероидни и антихистаминови спрейове за нос и антихистаминови хапчета. Важно е да намерите алерголог, който разбира ангажимента ви да живеете с вашия домашен любимец. Комбинацията от подходи – медицински контрол на симптомите, добри методи за почистване на дома и имунотерапия – най-вероятно ще успее да позволи на алергичен човек да живее с домашни любимци.

 


Радвайте се, че не сте позволили на алергиите да развалят една красива връзка. Струва си да запазите връзката между си, като проверите дали наистина сте алергични към вашия домашен любимец и ако сте, да опитате тези решения. Присъединете се към големия брой любители на животни, които се справят с алергиите си и живеят щастливо и здравословно с любимците си.


Какво да правите, ако сте алергични?

Ако тестът за алергия се окаже положителен, идва времето за вземане на решение: Трябва ли да намерите нов дом за вашия домашен любимец?

Експертите единодушно се съгласяват, че най-добрият начин за намаляване на алергените е премахването на домашни любимци от дома. Въпреки това, много хора решават да не се разделят със своите домашни любимци дори след потвърждаване на алергията, като решението зависи от това колко тежки са техните симптоми и по-често – дали става дума за алергия при децата. Д-р Ниш потвърждава, че около 75% от пациентите, на които той препоръчва да се разделят с домашния си любимец, пренебрегват неговите съвети. Дори повечето от пациентите на д-р Ниш са написали на документите си за прием, преди той дори да ги е прегледал: „Имам котка и куче и няма да се разделя с тях.“

Ако семействата не желаят да се разделят с кучето или котето си, следващото най-добро нещо е да го изолират възможно най-много от алергични членове на семейството, като го държат повече на открито или поне извън спалните. Ако живеете в къща, ограничаването на домашния любимец до партера е добра стратегия. Въпреки че тези стъпки няма да премахнат изцяло пърхота – пърхотът е толкова широко разпространен, че може да се намери дори в домове, в които никога не са имали домашни любимци, както и в училища, търговски центрове и други обществени места, но ограничаването на зоната за движение на домашния любимец ще го намали.

Въпреки че полезността им се обсъжда, други мерки могат допълнително да намалят пърхота. Синтетични покривала за матраци помагат леглата да се предпазят от пърхот, а пречиствателите на въздуха в помещенията, оборудвани с високоефективни филтри за частици (HEPA), могат да премахнат пърхота от въздуха. „За разлика от, да речем, праховите акари, които са тежки и бързо падат на пода, котешкият и кучешкият пърхот са леки и пухкави алергени и те остават по всички повърхности часове наред“, казва д-р Мирановски. „HEPA филтрите наистина могат да премахнат част от този пърхот от въздуха.“

 


Замяната на килим с плочки или дървени подове също е от полза, тъй като пърхотът лесно се „улавя“ за килимите.


Честото почистване с прахосмукачка  е  нещо, което много хора считат за полезно, но всъщност може да има обратен ефект. Прахосмукачката има тенденция да разбърква алергените, без непременно да ги премахва, и всъщност може да увеличи броя на въздушните алергени, дори когато се използват по-нови вакууми, съдържащи HEPA филтри.

И накрая, някои изследвания показват, че честото къпане на вашия домашен любимец може да помогне. В проучване от 1999 г. в Journal of Allergy and Clinical Immunology, измиването на кучета с редуциращ алергена шампоан в продължение на пет минути намалява нивата на алергена на кучетата с около 85%. Но алергените се нормализират за около три дни, което означава, че това решени е непрактично. Но съчетано с други мерки, може драстично да подобри състоянието у дома.

Предприемането на някои или всички тези стъпки може да не намали нивата на алергена достатъчно, за да окаже значително въздействие върху симптомите. Алергените трябва да паднат под определен праг, за да облекчат симптомите и тъй като пърхотът се разпространява толкова лесно, дори карантинирането на домашен любимец може да не свърши работа.


Решението да не се отказвате от домашен любимец може да има някои последствия. Като начало вероятно ще трябва да изчистите малко място в аптечката си.


„Ако хората държат домашния любимец, те почти винаги ще се нуждаят от повече лекарства, за да контролират симптомите си“, казва д-р Мирановски. За хора с алергии това може да включва приемане или увеличаване на дозата на орални антихистамини и интраназални стероиди, казва тя. А хората с астма може да изискват по-високи дози инхалационни кортикостероиди или добавяне на други лекарства, като инхибитори на левкотриен. В някои случаи пациентите могат да решат да направят алергични снимки, които повишават имунитета към алергена, стратегия, която може да бъде ефективна, според д-р Ниш.

Цената на тези допълнителни лекарства може да се увеличи, а някои крият потенциален риск от дългосрочни странични ефекти. Въпреки че лекарствата за алергия и астма са относително безопасни в сравнение с някои други лекарства, когато се приемат последователно във високи дози, те могат да причинят загуба на костна плътност, глаукома и други проблеми.

Истината е, че в повечето подобни случаи се приема като норма, че животното е проблем и то просто трябва да се отстрани. Въздействието на алергените от  домашните любимци върху алергиите и астмата не е напълно ясно. Някои изследвания през последните години предполагат, че притежаването на домашни любимци около малки деца може действително да предпази децата от развиване на алергии по-късно в живота им (тъй като децата развиват поносимост към алергена), но валидността на това изследване е поставена под въпрос.

В крайна сметка хората и семействата трябва да преценят потенциалните здравни последици от отглеждането на домашен любимец с емоционалните щети, които неизбежно идват при загубата на косматия им приятел. Решението ще бъде различно за всеки, в зависимост от тежестта на симптомите и колко е важен домашният им любимец за качеството на живот. В края на краищата, както д-р Диет посочва, „здравето“ не се отнася само до физическите симптоми.

„Струва си да се има предвид общата картина около здравето, щастието и благосъстоянието“.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още