Полско гонче – Огар

Страна на произхода: Полша

Оригинално име: Ogar Polski

Дата на публикуване на официалния стандарт FCI: 03.11.2014

Функция: В миналото полските гончета са били използвани главно за лов на зайци, лисици, сърни, диви свине и по време на лов на патици, за вдигане на диви патици от тръстиките. В наши дни, тъй като в Полша лова на зайци с кучета е забранен (с изключение на планинските райони), полските огари се използват само за лов на диви свине и лисици в цялата страна.

Класификация FCI: Група 6 –  Гончета и сродни породи. Раздел 1.1 Големи гончета. С работни изпитания.

Важни пропорции: Профилът е правоъгълен, дължината на тялото е малко по-голяма от височината в холката. Височината до лакътя съответства на половината от височината в холката или малко повече. Черепът и муцуната са с еднаква дължина.

Това едро ловно куче има стара история и е разпространено в Полша, но според някои кинолози, породата е развита от австрийски и немски породи.

Характер

Това здраво и силно куче е по-скоро издръжливо отколкото бързо, има много силно развито обоняние и резониращ глас. Може да работи на всякакъв терен, както и при всякакво време. Полското гонче гони плячката си по горещата следа със силен лай. Гласът е по-нисък при мъжките и по-високи при женските. Лаят се нарича „даване на език“ от ловците, а шумното преследване от страна на кучетата се описва като „преследване“.

Това изключително ловно куче е и отлично семейно куче, лесно за поддръжка, отдадено на семейството,  много любвеобвилно и спокойно, но в същата време предпазливо и недоверчиво към непознати.

Грижи

Не е създадено за живот в града, още по-малко би се чувствало добре в апартамент. Нуждае се от широки пространства и много движение, както и от упражнения, които да поддържат психиката му на активно куче в кондиция. Космената покривка изисква редовно изчеткване.

Общ вид: Компактно и солидно построено куче. Излъчва мощ. Има бавен и тежък тръс. Тежък галоп.

Глава: сравнително тежка, елегантно изсечена. Черепът е дълъг колкото носната тръба. Стопът е ясно изразен, има добре изразени надочни дъги. По предната част на главата има много бръчки. Муцуната е дълга. Челюстите са здрави. Устните са висящи и дебели, носната гъба е широка и голяма.

Очи: скосени, тъмни на цвят.

Уши: поставени са ниско, сравнително дълги, носи ги свободно отпуснати, леко завити в краищата си.

Тяло: масивно, здрав, мускулест врат с много гънки. Има широки гърди, с голяма и широка гръдна клетка. Ребрата са добре извити. Широк корем, слабините са равни, без повдигане. Гърбът е широк, дълъг и мускулест. Широка и равна крупа.

Крайници: добре замускулени, със солидни кости. Лапите са с много дебели пръсти със здрави нокти.

Опашка: поставена сравнително ниско, дълга, носи я ниско между краката, висяща.

Космена покривка: среден по размер косъм, дебела. Леко по-дълга на гърба, в задната част на задните крайници и под опашката. Има дебел подкосъм.

Оцветяване: еленово-бежово или черно. Жълто кафява глава, уши, крайници, гърди и бедра. Тялото е черно или тъмно сиво, с черна мантия. Бялото се позволява само като проблясъци или като малки петна на гърдите, долу на лапите и на върха на опашката.

Размери: мъжки – 56 до 65 см, женски – 55 до 60 см.

Тегло: мъжки – 25 до 32 кг, женски – 20 до 26 кг.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още