Булмастифът – бодигард на семейството

от Радостина Тонева

 Един от впечатляващите представители на семейството на молосите – символ на закрила, уравновесеност и обич. Едно семейно куче, което ще охранява имуществото, хората и ще бди над децата

Малко история

Булмастифът произхожда от старите английски мастини – общо наречени мастиф, познати и ценени както в западния свят, така и в Азия заради тяхната борбеност и способност да защитават имуществото на стопанина си.

Била им „прелята” кръв от булдог (от тук и съставното име булмастиф) с цел да се получи същия потенциал за отбрана и нападение както при мастифа, но с морфология по-пригодна за бързо и гъвкаво движение.

За „баща“ на породата е считан сър С.С. Мосли. Често се цитира формулата, като че ли кучето е получено в лаборатория на алхимик, като някаква химическа смес, по която е успял да създаде днес известния ни булмастиф.

Всъщност това са безпочвени твърдения, защото Мосли не е правил експерименти, а с голяма прецизност е усъвършенствал една смесица, съществувала 150 години преди това.

Първите ценители на това куче били английските пазачи на ловните полета, които го използвали за борба с бракониерите. Ненапразно булмастифът бил наричан Нощно куче на ловния пазач.

Кучето придружавало пазача при нощните обиколки, тъй като бракониерите върлували основно нощем и открило веднъж злосторника, го преследвало и блокирало на земята, без да му нанася сериозни наранявания, до пристигането на ловния пазач.

Породата била представена за първи път през 1875 година на кучешка изложба в Кристъл палас в Лондон. През 1924 година получила признание и от страна на Английския, а през 1935 г. – и на Американския Кенел Клуб.

Междувременно булмастифът бил преминал от старите ловни пазачи в ръцете на английската полиция, на минните пазачи в Южна Африка, както и за охрана на английските колонисти от агресията на линксове, леопарди и даже маймуни.

Често задавани въпроси

Кому не е за препоръчване?

На онзи, който търси куче с високо ниво на активност и тичащо с часове след хвърлена топка или пръчка.

На онзи, който има намерение да държи кучето на синджир в задния двор.

На онзи, който иска кучето му да е агресивно, ръмжащо, заплашващо и хапещо.

Какъв тип куче пазач е той?

1. Приятелски настроено и добродушно. Не би трябвало да проявява безпричинна агресия.

2. Пази територията си и закриля стопаните

3. С подчертана тенденция към доминиране. Често счита, че нему принадлежи отговорността да държи под контрол ситуацията и да се разпорежда.

4. По-скоро е независимо и самостоятелно в решенията си.

5. Добър издирвач на злосторници, но общо взето не е типичното куче пазач.

Ако един булмастиф притежава верните инстинкти ще се стреми много да не лае, рядко ще прибягва до употреба на сила и хапане, ограничавайки се да наблюдава развоя на нещата и да действа съответно.

продължава

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още