Английски кокер спаньол

 

Английският кокер спаньол произхожда от спаньолите, живели във Великобритания в ранния 14-ти век и използвани за лов с мрежи на пернати (терминът спаньол произхожда от думата espainholz, която в случая означава решетка, мрежа, а не от името на държавата Испания). Породата е развита от английски селекционери за лов на птици. През 18-ти век е била използвана основно за лов на водоплаващи птици. Днес това е една от най-популярните породи и най-популярният от спаньолите въобще, общо възприета като модел за куче домашен любимец.

Последният действащ стандарт е от 23.11.2012, породата е записана в FCI под N° 5

Страна на произхода: Великобритания

Оригинално име: English cocker spaniel

Класификация: Група 8: Ретирвъри, кучета, които не правят стойка, водни кучета.

Секция 2: Кучета, които не правят стойка. С работни изпитания.

Характер, специални умения и тренинг

Силно и енергично куче, много активно, упорито, весело и игриво. Той е чудесен ловец дори и на най-груб терен. Не се страхува от гъсти храсталаци. Със своето много силно обоняние, той винаги е по следата 10-15 метра пред ловеца. Неговото търсене е бързо и прецизно. За да посочи мястото, той се изправя рязко и използва гласа си, за да вдигне птицата. Много добър в донасянето на плячката, но понякога се затруднява да донесе отстреляната патица от дълбоки води в устата си. Весел и открит, готов винаги за игри, той е едно куче с твърда воля и доста независимо, но също така нежно и привързано към семейството си. Чудесен домашен любимец.

Грижи

Може спокойно да живее в апартамент, но се нуждае от дълги разходки. Козината има нужда от изчеткване два пъти седмично, а два-три пъти годишно от груминг. Ушите трябва да се проверяват редовно, защото са дълги и обилно окосмени и често в тях попадат чужди тела, особено след разходка в полето.

Общ вид: здраво, елегантно, добре балансирано куче, компактно, с лека и изчистена походка.

Глава: дълга, с добре развит, окръглен череп, стопът е ясно изразен, много заъглена муцуна, здрави челюсти, широк нос.

Очи: кафяви или с цвят на кестен, като това зависи от цвета на космената покривка.

Уши: поставени са ниско, долната част е много месеста. Покрити са с копринена козина.

Тяло: ниско, набито, в квадратен формат, сравнително дълъг, мускулест врат, без увиснала кожа. Добре развит гръден кош и достатъчно извити ребра, здрав и прав гръб, мускулеста крупа.

Крайници: къси, със здрави кости, лапите са компактни и кръгли, с дебели възглавнички.

Опашка: къса, носи я хоризонтално и никога над топ-линията, преди обикновено беше купирана – нито твърде къса, нито твърде дълага. Днес стандартът не забранява, но се допускат и двата начина – купирана и некупирана. Постоянно я размахва, освен когато спи – това е негова характерна черта.

Козина: по-скоро прилепнала по тялото, копринена, никога накъдрена, нито пък груба. По-богата и вълниста е по крайниците и тялото, къса и много фина по главата, по тялото е средна по размер, а ушите, гърдите, корема и краката са покрити обилно с по-дълга и копринена козина. Леко вълниста е, но не накъдрена. Има гъст подкосъм.

Оцветяване: има различни вариации от цветове. При едноцветните варианти бяло е допустимо само по гърдите.

 

Размери: мъжки – 39 до 41 см., женски – 38 до 39 см.

Тегло: около 13- 14,5 кг.

Ако обмисляте да имате английски кокер спаньол

Обърнете внимание на следното:

  • Можете ли да му осигурите достатъчно движение и упражнения. Английският кокер спаньол е ловно куче, което се нуждае от много повече акитвност, отколкото предолагате. Това, че не е едро куче съвсем не означава, че ще бъде щастлив да живее в апартамент без двор и няколко къси разходки около блока ще са достатъчни, за да израходи енергията си. Тази порода се нуждае от малко външно пространство (оградено), за да се разхожда и играе
  • Има заложена потенциална тревожност от раздяла. Английските кокер спаньоли се нуждаят от много приятелство и комуникация и не обичат да остават сами за повече от няколко часа. Те са склонни да изразяват своето нещастие чрез разрушително поведение и лаене. Ако цялото семейство отсъства от дома по цял ден, това не е породата за вас.
  • Нуждае е се от много грижи за козината. За да се избегне образуването на сплъстявания, ще се налага  редовно четкане и разресване, както и  подрязване и подстигване.  Или трябва да се научите как да използвате електрическа машинка за подстригване, или да платите на професионален грумър, за да го направи.
  • Смяна на косъма: по скалата „високо при средното ниво“. Английските кокер спаньоли оставят доста паднали косми, бъдете подготвени за това.
  • Потенциално лаене. Често е твърде бърз, за да алармира при всеки сигнал и звук. Шумни са, трябва да бъдете наблизо, за да ги спрете.
Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още