Овчарка от Абруз и Маремма

 

Страна на произход: Италия

Оригинално име: Cane da Pastore Maremmano-Abruzzesse

Маремската овчарка е древна порода. Още древноримският агромоном Варро показва едри бели овчарски кучета. Както повечето европейски молоси, и тези кучета идват от централна Азия заедно с монголите.

През 1950-60 години съществуват две отделни разновидности – късокосместа и дългокосместа овчарка. Разликата между тях се дължи само на факта, че късокосместите работят навън в периода от юни до октомври, а другите – през студените месеци в района на Маремма. Впоследствие двете разновидности са обединени чрез единен стандарт на породата.

Овчарката от Абруз и Маремма е голямо, силно, белоснежно куче, което внушава доверие и спокойствие. Тези кучета са изключително благонадеждни, неуморими работници, много бдителни. Естествени противници на вълци, от които пазят стадата в района на Маррема, където традиционно е било развито пасищното животновъдство.

Териториални кучета

Те не допускат нито хора, нито животни в поверената им територия. Нуждаят се от твърдо обучение в подчинение от най-ранна възраст. При тях работи методът на убеждаване, но не и на принуждаване. Имат силно развито чувство за семейство и социална йерархия. На своя територия, със своите хора те ще бъдат изключително послушни и партниращи на хората.

За тези кучета пастирският занаят е всичко! Определено не са подходящи за градски условия, още по-малко – за апартамент. Къща с двор е тяхното място.

Последният действащ Стандарт на породата е с дата 17.12.2015, тази овчарка е записана в FCI под № 201.

Функция: Овчарско куче, използвано главно за защита на стада и охрана на имоти.

Класификация FCI: Група 1 Овчарски и пастирски кучета, с изключение на швейцарските пастирски

Раздел 1: Овчарски.

Без работно изпитание.

ОБЩ ВИД: Едро куче, със здрава структура и груб вид, като в същото време е величествено и много типично. Тялото е по-дълго от височината в холката; балансирано като размер: хетерометрия – нормални пропорции между размера и отделните части от тялото, а по отношение на профилите:  алоидизъм – съгласуваност между профилите на главата и тялото.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ: Дължината на главата достига 4/10 от височината в холката; муцуната е малко по-къса от дължина на черепа; дължината на тялото е с 1/8 повече от височината при холката. Дълбочината на гръдния кош е малко по-малка от половината от височината при холката.

ТЕМПЕРАМЕНТ: Основната функция като охранително и отбранително куче на стада и имущество като цяло, опеределя твърдост и неостъпчивост за изпълнение на тези задачи, а също така преданост към своя стопанин и цялото му обкръжение.

Глава: широка, наподобява главата на бяла полярна мечка, плоска, клинообразна.

Череп: С голяма ширина, страничните линии са леко изпъкнали.  Горните надлъжни оси на черепа и муцуната са леко дивергентни, което прави профила на главата леко изпъкнал. Надочните арки са умерено маркирани. Линията на медиофронталната бразда е леко маркирана. Тилният гребен е леко видим. Стопът леко изявен, фронтално-носният ъгъл винаги е много отворен.

Очи: бадемовидни, цвят – охра или тъмнокафяви, изтеглени назад.

Носна гъба : по-скоро голяма, в една линия с муцуната, с отворени широки ноздри, влажни и хладни. Оцветена е в черно, в профил не бива да стърчи извън предната линия на устните.

Уши: високо поставени, относително малки, V-образни. За средни по размер кучета не трябва да са по-дълги от 12 см.

Зъби/захапка: Силни челюсти, нормално развити, с подравнени резци, пълна зъбна формула. Здрава, ножична захапка.

Тяло: по-дълго отколкото високо, широк, здрав гръб, дълбоки гърди, с добре извити ребра. Мощна, добре замускулена крупа. Горната линия е хоризонтална от холката до кръста, откъдето става леко наклонена.

Крайници: със здрави кости, перпендикулярни на плоскостта на земята, лактите са добре прибрани, лапите са с добре прибрани пръсти, широки, покрити с гъста козина.

Опашка: покрита с гъста козина, носи я отпусната в спокойно положение, а при работа я вдига на нивото на гърба с характерна извивка в края.

ДВИЖЕНИЕ: тръс и свободен

РАЗМЕРИ: Височина мъжки – 65 до 73 см, женски – 60 – 68 см.

Тегло: мъжки – 35 до 45 кг, женски – 30 до 40 кг.

 

Виж Още