Азиатецът – такъв какъвто е

Мощ и сила

От векове Азиатецът работи сам или с няколко други кучета, без много намеса на пастира, разчитайки на своята интелигентност и инстинкт. На неговото вродено усещане за протекция на повереното му стадо разчитат и хората.

От тази негова характеристика произтича и обяснението за силната му привързаност към своите хора и голямата му подозрителност и недоверчивост към всички непознати хора и кучета. Ако е заплашен по някакъв начин, реагира светкавично и много сериозно.

Неговата преданост, обаче, изисква и обратна връзка – той също очаква към него да се отнасят с уважение.

Средноазиатецът съзрява бавно и се нуждае от продължителна социализация и търпеливо обучение в послушание. Много силно доминантин тип характер със силно изразен инстинкт на пазач, смел и безстрашен. Бидейки много невависимо куче пазач, той не се нуждае от никакви команди, за да върши тази работа.

Този силен характер предполага и силно тяло. Да си безстрашен срещу вълците, без да имаш мощта да влезеш в битка е равносилно на сигурна смърт. Продължителността на живота на един азиатец е средно 12 години.

Като евентуални здравни проблеми при него се отбелязват лакетна и бедрена дисплация, както и понякога подуване на стомаха.

Това е куче, подходящо за опитни и волеви хора, готови да работят с него и най-вече за неговата социалицазия от най-ранната му вазраст. Би могъл да се адаптира да живее в апартамент, но това е мъка и за кучето иза хората, добре е навън в заграден и сигурен двор.

С каква физика идва до нас от древни времена този всеотдаен работник, за да бъде способен да отговори на високи изисквания, които хората са предявили към него в далечни времена ще продължим в друг материал.

Още за Средноазиатската овчарка можете да прочетете Тук

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още