Отровно за кучета и котки

 

Внимание! Отровно растение. Ще срещнете това красиво растение на много места в България. Обикновено расте в гористи местности с повече влага и сянка. Българската народна медицина го определя като много мощна билка, но едновременно с това то е и силно отровно. У нас е известно като змийска хурка, змийско грозде, устреличе, змийски лапад – почти всички наименования водят към повишено внимание – Отровно!

Отравянето с това растение е умерено тежко състояние, причинено от поглъщането на която и да е негова част, но най-вече на плодчетата. Токсините, съдържащи се в растението са неразтворими калциеви оксалати, кристали, които причиняват болка и подуване, наред с други странични ефекти.


Растението е отровно за кучета, котки и други животни. Отровно е и за хора, при неправилно ползване.


Повечето кучета, които бъдат привлечени от ярките оранжеви плодчета, ще спрат да ядат след първата хапка поради болката от оксалатните кристали и в този смисъл отравянето не е често срещано явление.

Най-добре е обаче да заведете кучето си при ветеринарен специалист, тъй като някои животни може да са алергични и да имат сериозна реакция, водеща до смърт от задушаване.

То е красиво, с големи зелени или петнисти листа, зелена качулка и лилав спадикс (шип) в средата. В долната част на спадикса има пръстен от мъжки цветове, а над пръстена – от женски. Самото растение има неприятна миризма, която привлича насекомите, за да помогне за опрашването на други растения. През есента женските цветове се превръщат в плодове, които са най-отровната част на растението. Оксалатите се концентрират в снопчета (рафиди) от остри кристали, които се забиват в тъканите на устата и гърлото, причинявайки силно парене и болка. Ако се яде голямо количество (рядко), възпалението от оксалатите може да затвори дихателните пътища и да причини задушаване.

Симптоми на отравяне при кучета

Ако кучето е изяло някоя част от растението, първите признаци са болки в устата, започва да вие, показва задушаване и повръща. Тежестта на страничните ефекти варира в зависимост от количеството на изяденото количество. Някои от най-честите признаци са:

 • Подуване на устата, езика и устните
 • Лигавене
 • Болка в устата
 • Виене
 • Кашлица и задушаване
 • Разпенване в устата
 • Повръщане
 • Затруднено преглъщане
 • Затруднено дишане
 • Задушаване (рядко)
 • Смърт (рядко)

Диагностика на отравяне при кучета

За бърза диагноза, вашият ветеринарен лекар ще трябва да види кучето възможно най-скоро след събитието и е полезно, ако можете също да донесете проба или снимка на растението. Обяснете колкото можете за инцидента и споменете всички нежелани реакции, които сте забелязали.

Ветеринарният лекар ще иска да погледне гърлото и устата на вашето куче, за да премахне всички растителни частици, които все още са там. Следва преглед, включително пулс, кръвно налягане, звуци от дишането, температура, телесно тегло, рефлекси и състояние на козината. Освен това ветеринарният лекар може да използва ендоскоп за проверка на гърлото и дихателните пътища за подуване и растителни частици. По време на тази част от изследването се използва и седация. Ще бъдат направени и кръвни тестове, включително пълна кръвна картина, биохимичен профил, панел на чернодробните ензими, артериални кръвни газове, кръвна глюкоза и обем на опакованите клетки. Понастоящем за микроскопско изследване ще бъдат взети и проба от урина и изпражнения. Рентгеновите снимки на корема са полезни при определяне дали има запушвания и възпаления.

Лечение при отравяне със змийска хурка

Лечението зависи от симптомите и резултатите от теста. Най-често то се състои от  детоксикация, медикаменти и наблюдение.

Ipecac или водороден прекис се дава през устата, за да се предизвика повръщане, ако кучето все още не е повръщало. Дава се активен въглен, за да абсорбира възможно най-много от токсините. Това може да се повтори, ако е необходимо.

Детоксикация

За да се премахнат всички токсини, които не са усвоени, може да се направи стомашна промивка. Това ще отмие задържащите се отрови, които не са погълнати от въглена. Освен това ще се прилагат интравенозни течности за предотвратяване на дехидратация и промиване на бъбреците.

Лекарства

За храносмилателната система могат да се дават антиациди и антиеметици. Също така, инжектирането на кортикостероиди може да помогне за облекчаване на възпалението, причинено от оксалатните кристали.

Наблюдение

Ако кучето реагира добре на лечението, няма да има нужда от хоспитализация. Ако не, вашият домашен любимец може да бъде задържан поне за един ден , за да бъде наблюдаван от ветеринарен специалист.

Възстановяване от отравяне при кучета

Възстановяването обикновено е доста бързо, в случай че кучето е в добро общо здраве и в повечето случаи ще се нормализира в рамките на ден или два. Ако апетитът на вашето куче не е толкова добър, колкото преди, ветеринарният лекар може да предложи специална диета. Продължете да наблюдавате кучето си няколко дни, за да сте сигурни, че няма усложнения.

Необратими усложнения

Собственичка на куче отправи спешно предупреждение за смъртоносното растение, след като любимият ѝ златен ретривър Лола претърпя сериозни мозъчни увреждания от яденето на отровните му плодове и трябваше да бъде приспана.

„Пиша тази публикация, за да разпространя осведомеността и да спася живота на други кучета от ада, през който мина Лола.

Миналия петък трябваше да се сбогуваме с нашата 6-годишна Лола. Тя винаги беше толкова щастлива, подскачаща и игрива. На 5 август Лола яде отровни плодове, наречени Lord and Ladies . Тези плодове са изключително токсични за кучетата и често се срещат в градини и живи плетове. В същия ден Лола за пръв път побърза сама да се прибере вкъщи от разходка.

Плодовете предизвикаха епилепсия с редовни припадъци, пълна загуба на зрение, проблеми с дишането, тежки неврологични мозъчни увреждания, трябваше да се направи спешна операция на стомаха, по част от езика ѝ се образува на мехури, загуба на паметта (тя не ме разпознаваше седмици наред) и много други проблеми.

Работихме много тясно с нашия невероятен ветеринарен лекар, изпробвахме толкова много видове лекарства, някои работеха наистина добре, но за известно време и се върнахме в началото…Лола беше в клиника 4 седмици, опитахме всичко възможно, отидохме при специалист, но щетите вече бяха нанесени и тя бързо се влошаваше.

Моля, внимавайте за тези плодове, имам толкова много съобщения на хора, които казват, че са ги намерили в градините си. Моля, извадете ги, за да не се налага кучето ви да минава през ада, както се случи с Лола.

Лола ни напусна. Шокиращо е как едно малко зрънце може да причини толкова много опустошения“

След осем месеца страдания, Клои взема решение да приспи Лола. Лола се е грижила за петседмичното си кученце Дейзи, когато е яла от опасните плодове през август 2020 г. На 26 март т.г., след осеммесечна болка, Клои беше принудена да приспи Лола.

Само минути след като е изяла няколко плодчета, Лола получава припадък, от който  загубва зрението и слуха си, и развива респираторно заболяване и епилепсия.

Тялото на Лола започва да произвежда излишна стомашна киселина, за да се бори с животозастрашаващите плодове. Шестгодишната Лола е прекарала осем дълги месеца във и извън ветеринарни клиники в опит на стопаните да облекчат страданията ѝ.

 „Спях до нея всяка вечер на пода в развъдника и при ветеринарите. Когато се събуди, тя не знаеше коя съм и беше напълно ослепяла“.

Какво представляват растението?

сн. Shutterstock

Растението Arum maculatum се среща в земеделски земи, гори, градове и градини.

Развиват се още през април и май и се разпознават по големите си стреловидни листа. Образува подобни на листа цветни глави с дълъг вътрешен шип, който произвежда оранжевите плодове. Всички части на растението са отровни и е известно, че причиняват дразнене в устата и гърлото, което може да доведе до затруднено дишане.

Отравяне може да бъде причинено, когато кучето консумира която и да е част от растението, но плодовете са най-често консумираната част от растението. Те са и най-опасните, тъй като съдържат най-много токсини, наречени калциеви оксалати. В допълнение към болката в областта на устата и устните, токсините също могат да причинят подуване в гърлото на кучето.

Отровно за хора, кучета, котки, други животни

Типичните симптоми включват затруднено преглъщане, прекомерно лигавене, интензивно изгаряне и дразнене на устата, запушване, треперене на главата, език и устни, дразнене през устата и повръщане.

Горски растителен вид от семейство Araceae е широко разпространен в цяла Европа и в частност – в България.

Известен е още като италиански змиярник, петнист змиярник, змийски лапад, змийска хурка, змийска глава, див арум, арум лилия, господари и дами, дяволи и ангели, крави и бикове, кукувица, свещеникова пинта, Адам и Ева. Научното наименование на това растение е Arum maculatum.

Всички части на това растение се считат за токсични. Съобщава се за случай на млад мъж, който твърди, че е консумирал отровна дива грудка със суицидно намерение. 3 часа по-късно той представя болнична картина и  характеристики на ангиоедем. Бива стабилизиран успешно с адреналин и хидрокортизон. Изписан е след 4-дневно наблюдение. По-късно е установено, че растението дива грудка е A. maculatum.

Не пропускайте още Продукти, които са опасни за кучето

Аспирин и Парацетамол са опасни за кучето

 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

   Виж Още