Няколко задължителни правила

Най-доброто решение да предпазите вашия шеметен приятел от топлинен удар е первенцията, разбира се.

Бъдете внимателни: ако слънцето запоне да пече много силно и вие самите се чувствате некомфортно, то това със сигурност значи, че вашият космат приятел се чувства още по-зле.

Няколко задължителни правила

* Най-добре е да разхождате кучето и да го пускате да тича, когато навън температурите не са много високи, в ранните или късните часове на горещия летен ден.

* Бъдете наясно с дишането на вашето куче в нормалните дни, за да можете веднага да разпознаете, когато има нещо съмнително. Щом го забележите, веднага можете да му дадете нещо охлаждащо и да предотвратите прегряването на организма му.

* Винаги имайте под ръка бутилка студена вода, но не ледено студена.

* Никога, никога, никога не оставяйте кучето в затворена кола в никакви дни и най-вече през лятото. Дори да сте оставили леко отворен прозореца и да отидете някъде за малко, при положение че навън е горещо, най-вероятнто, което може да се случи е топлинен удар с увреждания на мозъка и дори смърт. Температурата в колата може да достигне 45 градуса по С и нагоре.

* Ако кучето стои на двора винаги, нека има прясна студена вода в паницата. В много горещите дни е добре кучето да стои затворено у дома – самото то няма да иска да играе навън. Силните горещини са опасни, но съчетани с висока влажност са направо мъчителни.

* Намалета времето и активностите когато сте навън.

* Не е добре да позволявате на кучето си да пие вода от фонтани, тъй като те съдържат химикали.

И още:

Какво представлява топлинният удар и кои кучета са най-застрашени?

Как да разпознаете симтомите?

Какво трябва да направите незабавно при топлинен удар?

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още