Може ли да яде куче пуйка?

Вечеря, семейство, приятели, апетитно ухаещи пържоли, пуйка на масата… Тук е и кучето, то е част от семейството разбира се! Много обича и да е център на внимание.

Обаче, всъщност проблемът е, че хората в такъв момент са готови да пренебрегнат всички правила, и ако стопанинът на кучето все пак прояви здрав разум, то някой от гостите все ще се умили и ще бутне под масата кокалче.

Което е зле не само от гледна точка на доброто възпитание …на кучето. И в случай, че се чудите – може ли кучето да яде пуйка: Да, можете да му дадете месо или от соса дори.

И слагайки това лакомство в чинията му вие трябва да сте абсолютно сигурни, че там не попаднала нито една кост – защото кости от пуйка/пиле и куче не е добра комбинация в никакъв случай.

Тези кости се чупят на тънки иглички и могат да блокират или перфорират червата.

Почти същото внимание трябва да отдадете и на пуешката кожа – тя е чудесно средство да излекувате кучето си от упорит запек, но в нормално негово състояния – не си и помисляйте!

Можете да предизвикате панкреатити. Тази кожа наистина съдържа много мазнини и предизвиква много силно разстройство на червата и диария, както и повръщане, които от своя страна могат да доведат до пълна дехидратация на животното.

Другите симптоми са силни болки, отказ от храна, слабост и раздразнителност. След тържеството е много важно да приберете всичко от масата, и основно въпросните кости, както и да не ги хвърляте в кошчето за боклук, ако могат да бъдат достигнати от кучето

Не бива да забравяте и всичко, което ще му замирише така апетитно – фолиото, в което е печена пуйката, конците, целофановата торба, в която е била поставена – много стриктно увийте всичко и изхвърлете веднага в контейнера навън, така че да не може да бъде достигнато от животните навън, по възможност, за да не причините на тях това, от което предпазвате вашето любимо куче.

Знак, че нещо не е наред

Ако вашето куче яде прекалено много от някоя опасна за него храна симптомите могат да се появят едва след седмица и вие съвсем да не сте наясно какво се случва.

Повечето симптоми, свързани с неразположение и болки от неподходяща храна включват депресия, диария, загуба на апетит, повръщане и подуване на стомаха..

Последното може да бъде фатално, ако не се вземат мерки веднага.

То се дължи на излишък на течност и/или газове в червата и стомаха. Това може да доведе до разширяване и до превъртане на стомаха.

Известно е още като усукване на стомаха и е най-често срещано при по-едрите породи, които имат дълбок гръден кош. Това е живото-застрашаващо състояние.

Симптомите са прекомерно отделяне на слюнка, летаргия, подуване на стомаха, учестен пулс, гадене, повръщане и слабост.

Много бърза реакция евентуално би могла да спаси кучето, но имайте винаги под ръка телефона на денонощен ветеринарен кабинет , защото това е възможно да се случи в празничен ден и докато търсите отворен кабинет може да загубите всички шансове да помогнете на кучето си.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още