Мога ли да дам на кучето си лук?

Преди време имахме спор с наш читател относно токсичността на лука. Бяхме публикували списък с опасните за кучето храни, които се намират в нашата кухня.

Човекът убедено твърдеше, че неговото куче си яде лук от малко и нищо му няма… и стига сме плашили хората.Всеки сам преценява дали да „експреминтира“ с животнто си, след като има информация, че е възможно нещо да не е съвсем наред.

Разбира се,  няколко реда в Нета не са достатъчно основание да повярваш , но трябва да ти светне лампичката и да потърсиш мнения на специалисти.

Все пак за лука е добре да знаете следното:

Лукът може да причини хемолитична анемия, състояние, което причинява разрушаване на червените кръвни телца. После следват и проблеми и увреждане на бъбреците.

Подобно е положението и с чесъна.

Не е изяснено точното количество, погълнато еднократно, което може да доведе до тези поражения, но е сигурно, че ефектът на токсините, съдържащи се в лука, се натрупва.

Затова добре е да избягвате да давате на кучето си остатъци от вашата храна, в които се съдържа лук.  Защото не само суровият лук, същото действие има и готвеният и дори този, който се продава на прах.

Симптомите са анемия, бледи венци, ускорен сърдечен пулс, слабост и летаргия.

Други симптоми включват повръщане, диария, кръв във урината.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още