Хранене със сурово месо

Рисковете за кучето

В последно време все повече хора започват да се съмняват в стойността на индустриално произведените храни за кучета и да предпочитат да приготвят сами храната на кучето си.

В това число – да дават сурово месо, което наистина е най-доброто, което едно куче може да си пожелае.   Все пак повечето хора предпочитат да не броят и пресмятат грамове и проценти  и са заложили на фабричните марки храни.

С тази статията нямаме  за цел да Ви разубеждаваме и да дискутираме „за или против“, а само да насочим  Вашето внимание към някои опасности, свързани с домашното приготвяне на храната .

Повишените калорийни потребности на кучето, най-вече за работните породи, често пъти карат собственика или развъждача да прилага своя собствена „вълшебна диета“, която би дала възможност за високи постижения.

Стремежът това да стане на ниска цена не е добра идея, защото това означава  да се използват продукти с недостатъчна хранителна стойност и потенциално вредни.

В някои страни, като например САЩ, има данни, че при кучетата от порода грейхаунд се употребяват блокчета месо, сурово или замразено, произхождащо от животни, убити поради болестни състояния от различно естество.

Въпросното месо се дава сурово. Подобна практика крие много повишен риск от токсични инфекции при кучето и излага собственика на животното на потенциални зоонозни рискове.

Как е пазено месото?

Особено внимание трябва да се обърне на начина, по който е било запазено, манипулирано и транспортирано месото. Много често месото може да бъде увредено от неправилното размразяване, особено когато то се извършва на температурата на външния въздух през топлите сезони, а не в хладилник.

Като следствие от това външната част на месото се затопля и предоставя добра среда за развитие на различни микроорганизми.

Бактериите и техните токсини са най-често срещаните причинители на човешки болестни изменения от хранителен произход; в месото, обаче, могат да се открият и болестотворни фактори, като животински паразити или неорганични химически вещества.

В резултат от поглъщането на заразено месо, при кучето може да се изрази стомашно-чревен синдром с различна тежест, поради което не е лесно да се определи неговия причинител, още повече, че заболяването може да се изяви едва след няколко дни.

Периодът на инкубация при ентерита с причинител Кампилобактер е от 2 до 5 дни, а при Ешерихия коли – до десетина дни.

Повечето от бактериалните причинители са в състояние да оцелеят за дълго в околната среда, особено при неспазване на хигиенните правила, неспазена изолация на животните, засегнати от диария и т.н.

Кои са виновните бактерии?

Основните бактерии, причинители на увреждания от хранително естество са: салмонела, кампилобактер йеюни, ешехирия коли, листерия моноцитогенес, клостридиум перфринтенс, стафилококус ауреус.

Някои от тях, за да предизвикат болестно състояние, трябва да проникнат и да се размножават в тъканите (салмонела, кампилобактер йеюни, листерия моноцитогенес), други увреждат посредстом токсините си (клостридиум перфринтенс, стафилококус ауреус). Само салмонелите са вид с над 2000 серотипа …

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още