Голите кучета

Всички те се срещат рядко и са много скъпи

Така е заради строгата селекция. Те са получени случайно в кучила заедно с нормално окосмени кученца и вероятно са резултат на мутация.

Кому подхожда голо куче?

Стопаните на тези малко странни за нормалното око кученца, където се появят правят впечатление, но заслугата за това е на кучето, а не на тях самите.

По-голяма част от хората, обаче, не ги възприемат, а някои достигат до крайности, наричайки ги „нещастни създания“, „дяволи“, „гнусни творения“.

Всички тези обиди са крайно незаслужени, защото всъщност тези кучета са много весели и чаровни. Ако сте ексцентрик и чудак, най-добрият избор за вас ще е голо куче. Ако сте маниак на тема честота, това е вашето куче. Ако сте алергичен към животински косми, голото куче е това, което можете да си позволите, ако умирате за куче.

Специално внимание

Преките слънчеви лъчи са един от най-големите им врагове. Нежната кожа е много податлива на изгаряния и трябва ежедневно да се маже с какаово или бадемово масло, за да се поддържа еластична, мека и гладка.

Разходите трябва да приключват сутрин до 11 часа и не по-рано от 16 часа.

Те имат висока телесна температура – около 40-41 градуса. При топло време това още повече затруднява топлоотделянето.

Очите им са чувствителни на пряка слънчева светлина. Не бива да им се позволява да гонят котки, мишки или пеперуди, защото има опасност да наранят нежната си кожа.

Тези кучета са вегетарианци (така твърдят специалисти, ние нямаме лични наблюдения)

Избор

Голо куче, но какво точно да бъде? Има шест породи, сред които вероятно ще намерите своето.

– Китайско качулато

– Голо куче на инките

– Перуанска орхидея

– Мексиканско безкосмено куче ксолойтскуинтли

– Миниатюрен ксолойтскуинтли

– Американски гол териер

Китайско голо качулато куче

От голите кучета всъщност то е най-окосменото. По тялото липсва напълно косъм, но има качулка от дълги косми на главата и ресни в края на опашката. Кожата му е много нежна, тънка и гладка.

Тя е от розова до черна на цвят, махагон, сиво, бледолилаво или медено бронзово. Кучето е едноцветно или изпъстрено с точици. Съществува и космена вариация с дълъг, мек покривен косъм и мек подкосъм.

Независимо, че произхожда от примитивни породи, това куче прекрасно се приспособява към домашния уют. Привързано, обичливо и добродушно, то е прекрасен домашен любимец.

Ще продължим с останалите от семейството

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още