Електрошоковите нашийници за кучета

 

„Представата, че трябва да убеждаваме едно живо същество, което искаме да считаме за приятел и другар, да извърши някакво действие, за да избегне физическа болка, не се нуждае от коментар!“

Интернет е пълен с предложения за продажби на електрошокови нашийници. Помислете, преди да повярвате, че той ще реши всички поведенчески проблеми с кучето ви. Не, напротив, тъкмо обратното.

Това е инквизиция, не възпитание.

От много години върви дискусия по темата – доколко електрошоковите нашийниици са безопасни и колко полезни за възпитанието кучетата. (В статиите, посочени в края на материала, които сме публикували преди 10 години,  можете да прочетете още аргументи на кинофили ЗА забраната на този „инструмент“ за тренировки и поправка на поведението на кучето).

Тези нашийници доставят електрически импулси с различна интензивност и продължителност, като по този начин идеята е да ограничават нежелано поведение като прекомерно лаене или да действат като невидима ограда, за да предпазят домашните любимци от бягство.  Големият проблем идва от това, че хората злоупотребяват с тях и причиняват голям стрес и болка на кучето.

Разбира се, някои треньори твърдят, че когато се използват правилно, те могат да бъдат полезен инструмент за обучение, без да навредят на животното. Повечето електронни яки също имат не-шокови сигнали като бипкания или вибрации, които действат като стимул за тренировка.

Промяната започна

Petco e една от най-мащабните вериги магазини за храни, аксесоари и всичко, необходимо за домашните любимци в света.

Наскоро компанията обяви (по CNN Business), че повече няма да продава електронни шокови нашийници. Тя е първата голяма верига продукти за домашни любимци, която изтегля артикулите от своите магазини – физически и онлайн.

Този ход идва като част от по-широка корпоративна трансформация на Petco, която се стреми да се наложи като марка за здраве и уелнес. Компанията също така обяви, че ще се ребрандира през 2021 г. като „Petco, The Health + Wellness Co.“

От Petco казват, че решението е обмислено и взето по собствено желание, като едновременно с това започна петиция за регулиране на нашийниците и използването им само от сертифицирани специалисти по обучение. Ходът идва две години след като Petco стана първият голям търговец на дребно за домашни любимци, който изтегли от веригите си храни за кучета и котки, съдържащи изкуствени съставки и оцветители.

„Електрошоковите нашийници не са в съответствие с нашата мисия за подобряване на живота“, каза изпълнителният директор на Petco Рон Кофлин в интервю за CNN Business.

Продажбите на тези нашийници само за 2019 година представляват около 10 милиона долара от продажбите на Petco, които възлизат на  от 4,4 милиарда долара. Вместо това Petco ще продължи да продава други тренировъчни продукти, които се считат за по-хуманни и рекламират позитивно обучение.

Фондация Petco, създадена през 1999 г., е независима организация с нестопанска цел и е събрала повече от 200 милиона долара, за да подпомогне и подобри хуманното отношение към домашните животни, и изразходва повече от 30 милиона долара за подкрепа на тази кауза годишно. Petco и фондацията Petco работят и подкрепят хиляди местни групи за хуманно отношение към животните в цялата страна, за да организират събития за осиновяване в магазини и да помогнат за намирането на домове на кучета, котки и други домашни животни. Фондацията също така подкрепя усилията за кастриране и кастрация, програмите за терапия с  асистенти на животни и обучението за хуманно отношение към животните. Petco беше критикувана, когато продаваха големи екзотични птици в магазините си. През 2005 г. те подписаха споразумение с PETA за прекратяване на продажбата на големи птици. Petco никога не е продавал кучета или котки, а през 2008 г. компанията спря да продава и зайци.

„Мисли първо за осиновяването“ е фирмена философия и програма, която насърчава осиновяването на домашни любимци.

Забранени със Закон в Уелс

Ползването на нашийници с токов  токов удар вече е забранено в Уелс със закон, внесен от министъра на Земеделието. Благотворителните организации за животни аплодираха забраната и призоваха останалите части на Обединеното кралство да последват примера на Уелс.

След приемането на първата по рода си забрана в Обединеното кралство, хората, които прикрепят шокова яка към домашен любимец, могат да получат шестмесечна присъда или глоба до 20 000 британски лири.

Това, което се случва в действителност е описано като токов удар от докосването на „жив“ щепсел. Това е такъв вид шок. „Научните изследвания за въздействието на този ток са показали, че кучетата страдат и изпитват болка и стрес.“

Някои нашийници са предназначени да спрат лаенето на кучета, като изпратят „стимулация“. Други се използват за спиране на движение на животните извън позволената им територия. А по-новите модели позволяват на собствениците да предизвикат шок в момент по техен избор. Търговците не са съгласни и твърдят, че те са полезни при прекъсване на лошите навици.

Ако въобще те останат на пазара, до тях трябва да имат достъп само треньори, които са напълно наясно с техниките за обучение и да бъдат ползвани само в изключително тежки случаи за поправка на застрашаващо поведение на кучето и то само по време на обучението му.

Още статии по темата можете да прочетете тук:

Електрическият нашийник за кучета

Между садизъм и бизнес 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още