Чихуахуа е крал

Когато става дума за неговата личност

Въпреки че по-популярният вариант са късокосместите чихуахуа, има вариант и с дълга козина, като и двата са дребни, с големи изправени уши и големи очи.

Независимо от дължината, косъмът и при двата варианта е много тънък и гъст. Според МФК стандарта:

„Идеално тегло – между 1,5 и 3 кг. Кучета с тегло 0,5 до 1,5 кг. се приемат. Кучета с тегло над 3 кг. следва да се дисквалифицират. За тази порода няма дифинирани размери за височина”

Може и да е само килограм, но когато става дума за неговата личност – чихуахуа е истински крал…

Доказателства от древните руини на Чолула отварят един прелюбопитен прозорец към историята на Чихуахуа, включително и доказателства, показващи, че корените на породата лежат в сърцето на Мексико.

Прието е да се счита, че произлиза от обожаваната от толтеките порода течичи (techichi). Това е куче, доста по-едро от съвременните си наследници, но имат много сходни характеристики.

Предполага се, че кучето предхожда маите, а когато толтеките били разпръснати от ацтеките, последните си присвоили любимото им куче. Дивите течичис обикаляли из Мексико на глутници, но по-късно станали кучетата на привилегированите и заможните.

Породата е популярна не само заради своите уникални размери, но също и заради това, че е куче с голям характер. Доколкото някои са известни като злонамерени, често чихуахуа е много погрешно разбирано същество.

Това малко кученце изглежда никак не знае своите размери и често може да бъде видяно да тича с кучета, десетократно надвишаващи го по тегло.

Дори може да се стигне до комичната ситуация чихуа да е лидера на групичката. Носи името си от мексиканския щат Чихуахуа, но практически свидетелства за него могат да се намерят из цяло Мексико.

Пирамидата Чолула предлагат доказателства за течичи и други факти в подкрепа на теорията, че съвременните чихуахуа произлизат от местни мексикански кучета, кърстосани с китайски породи.

Teacup чихуахуа

В последно време все по-голяма популярност набира т.нар. teacup чихуахуа. Често ще срещнете в обявите в нета „нова” порода „мини чихуахуа”

Е, това е най-дребната порода куче в света и все пак има хора, които считат, че по-дребното от най-дребното е по-миличко.

Ако попаднете на развъждач, които твърди, че развъжда само мини чихуахуа – бъдете много подозрителни, може би той просто търси висока цена за „производството си”.

Както казахме и в началото, има една порода чихуа хуа – и термини като мини, джобен формат, чаена чаша формат се използват само за примамка на бъдещите купувачи.

Така че направете си труда да изследвате напълнво развъждача, от когото сте решили да купите. Любителите не знаят, че термини като teacup, toy, еленова глава, или ябълковидна глава не са дифинирани в нито един от познатите стандарти за чихуахуа на различните международни киноложки организици.

В действителност двата вътрепородни типа са дългокосместо и късокосместо чихуахуа. А тези термини се използват от любителите единствено, за да определят кученце, което тежи по-малко от указаното в стандарта идеално тегло.

Следва По-дребно от най-дребното куче на света

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още