30 секунди тренировка за добро възпитание

30 секунди …. часовникът тик-така …. какво учи вашето кученце в момента? Да, 30 секунди. Изчакайте, сега ще обясним.

Обучението за добро поведение е много малко преподаване и затвърждаване на команди и много повече – създаване на ясни правила за съвместен живот, взаимодейстивие и отношения с кучето.

Някои хора смятат, че Обучението в Подчинение е ключът към това кученцето да се държи добре. Те се надяват, че като го водят на едночасови класове по Подчинение всяка седмица  и може би прекарват по още един час всяка вечер, практикувайки командите, тяхното куче ще бъде добре възпитано.

Но истината е, че командите, на които ще го научите няма да го направят послушно и  добре възпитано голямо куче. И не защото треньорът не става.

Истината е, че това, от което най-много се нуждае едно кученце  е да бъде ОТГЛЕЖДАНО по правилния начин.

Отглеждането на кученце по правилния начин включва и обучение за подчинение, да. Но преподаването на команди за послушание като „Седни“ или „СТОЙ“ влияе само на около 20% от начина, по който вашето кученце в крайна сметка се държи. И най-вече – когато получава команда. А когато не получава, когато не сте до него – тогава какво? Как живеете с кученцето в ежедневието си у дома – всеки ден, всяка минута, в която имате контакт с него – това влияе на 80% или повече от поведението му.

И тук идва мястото на тези  30 секунди тренинг. Не ги въприемате буквално, нали? Идеята е, че 30 секунди са достатъчни да предадете урок на кучето, съзнателно или не, за добро или лошо поведение.

Обучението на кученцето е свързано с всички онези много кратки моменти, в които то получава вашите послания и изгражда характер и поведение.

Помнете, че тренирате  кученцето си в онези кратки моменти през целия ден, докато кученцето изпробва различни поведения, поглежда ви дяволито и чака вашата реакция.

 • Тези бързи взаимодействия – вкъщи, навън в двора, по време на хранене и подстригване, по време на разходка – точно те са тези, които определят какво ще научи и получи като сигнал от вас вашето кученце.
 • Тези бързи взаимодействия са много важни за това как вашето кученце научава колко високи (или ниски) са вашите очаквания и дали вашите правила имат някаква тежест или просто си говорите на вятъра.
 • Тези бързи взаимодействия са начина, по който оформяте кученцето си в спокойно, учтиво, добре възпитано куче или възбудимо, неуважително, непослушно и с лошо поведение.

Сн. Ganesh Kumar/Unsplash

Тези бързи взаимодействия отнемат само 30 секунди. Често дори далеч по-малко от 30 секунди. Перфектен пример ни дава един треньор на кучета, който е преподавал в класове по послушание повече от 35 години:

“Едно от сегашните ми кучета е пудел, а другото е чихуахуа. Пуделът е много умен и се учи бързо – знае около сто команди. Чихуахуа не е много умна и се учи по-бавно – тя знае шест команди. И независимо от това и двете кучета са еднакво уравновесени, еднакво внимателни и послушни, еднакво спокойни и добре възпитани, еднакво надеждни с други хора и други животни.

Защото и двамата са израствали с правилните правила. Когато бяха кученца, използвах всяка възможност….

Да им покажа какво трябва да правят от момента, в който са се събудили сутрин до момента, в който са заспали през нощта. Изпълних дните им с предсказуеми активности, така че те научиха как точно очаквах да живеят с мен. Независимо дали ще се хранят, ще ги разресвам, ще излизаме навън да си свършат работите, да играят с мен или се разхождат – те имаха рутина за всичко. Предсказуемата структура е от изключителна важност за кучето!

Поставих твърди граници, че определени поведения не са разрешени. Кучетата искат да знаят какво трябва да правят, но също така трябва да знаят и какво не трябва да правят. Установих правилната човешко-кучешка връзка, в която аз бях спокойният, уверен, доверен лидер и те бяха спокойните ми последователи.

Ако направите само тези три неща с вашето кученце, ще имате много малко проблеми с него. Дори да знае само няколко команди за послушание, той ще се превърне в страхотно възрастно куче. Много хора водят кучетата си на тренировки по послушание, само за да се разочароват, защото кучето продължава да  дъвче неща вкъщи, да скача върху хората, да се дърпа на повода и да лае.

Това е така, защото в клас то може да изпълнява всички нареждание на треньора, но  собствениците не са научени как да взаимодействат с кученцето си у дома си всеки ден. И именно тези ежедневни взаимодействия правят или пречупват поведението и харакетра на вашето кученце.“

Кученцата научават разни неща всяка минута, в която са будни. Кученцата се учат през цялото време. Не можете да ги спрете да учат неща.

Всеки път, когато правите нещо с вашето кученце, то научава нещо за вас. Всеки път, когато опитва някакво действие, той научава нещо от вашата реакция …. или от вашата нереакция.

Въпросът е, КАКВО учи вашето кученце?

Ето няколко примера за често поведение, на което кученцата се учат от вашата реакция или нереакция:

 • „Когато много лая ме изваждат от клетката/обръщат ми внимание.“
 • „Жалното хленчене кара хората да ми дават неща от чинията си за вечеря.“
 • „Зад дивана е тайно място за пикаене.“
 • „Децата държат играчки за дъвчене в спалните си.“
 • „Кошът за отпадъци в банята включва използвани кърпички, които мога да накъсвам и поглъщам.“
 • „Пералнята е пълна с миризливо бельо, което мога да измъкна и да дъвча.“
 • „Пълнежът излиза толкова лесно от възглавниците!“
 • „Когато скачам по хората, това ги кара да ме галят.“
 • „Ако не искам да се откажа от играчката си, мога да я притисна със зъби и да я държа.“
 • „Мога да избягам от хората доста бързо!“
 • „Бутането на главата ми в скута на някого го кара да ме гали.“
 • „Когато се дърпам силно на каишката кара хората да ме следват навсякъде, където искам да отида.“
 • „Ако не искам ноктите ми да бъдат подрязани или зъбите ми измити, мога да ги спра, като се извивам и се дърпам силно.“

Кученцата се учат на неща дори докато спите!

То намира купата с чипс, която сте оставили на масичката пред телевизора, точно на нивото на устата му. Току-що го научихте на нещо. Да, научихте го, че нощта не е време за сън, а за търсене на храна. Научихте го, че храната е негова, ако може да я достигне. Научихте го, че не можете да го поправите, когато не присъствате. Вижте на колко много неща сте го научили за 30 секунди, докато спите?

Обучението на кучета е много малко преподаване и затвърждаване на команди и много повече – създаване на ясни правила за съвместен живот и взаимодействие. Почти ВСЯКО поведение на кученцето (добро и лошо) се създава от начина, по който живеете и общувате.

Какво правите с вашето кученце, какво не правите с вашето кученце, какво му позволявате да прави, какво му забранявате – всичко това са съобщения към него. И обучение.

То попива тези съобщения като гъба.

Изпращайте правилните съобщения и няма да имате проблеми. Изпращайте грешни съобщения и ще имате проблеми. Това е толкова просто. Така че, ако имате кученце на възраст между 2 и 18 месеца (да, повечето 18-месечни деца все още са кученца), трябва незабавно да започнете да управлявате ежедневието му във вашето домакинство, за да научи:

 • че „това“ са поведенията, които очаквате от него
 • че „това“ са поведенията, които не му позволявате
 • че вие ​​отговаряте за това какво поведение той трябва (и не трябва) да проявява.

 

Сн. Zoki Photo/Unsplash

Ваше задължение е да му покажете:

– кое поведение очаквате от него и сега и винаги

– кое поведение не приемате и то трябва да спре да се държи така

– да „съобщите“ на вашето кученце, че вие ​​отговаряте за всичко. Кученцата обичат това, защото тогава не трябва да носят отговорност за постоянно вземане на решения.

Ежедневно, във всяка минута вие имате възможност да обучавате кучето си. И това е най-доброто, което можете да направите за него и за себе си.

А, да, още нещо ….Отглеждането на кученце не е само обучение.

Отглеждането на кученцето също е свързано с храненето и грижата за здравето му. Това, с което храните вашето куче, може да повлияе не само на здравето му, но и на поведението му – за добро или лошо. Грижата за това да се чувства здраво и в кондиция също може и влияе на поведението му.

С използвани примери от The Dog Breeder’s Handbook 

Моят Приятел Кучето

Издание за природата, характера, здравето и поведението на съвременното куче и неговите хора.

   Виж Още