Йоркширски териер

Йоркшир териерът е отлично домашно куче, както поради малките си размери, така и поради изключителната си вярност към стопанина, а също и защото е особено жизнерадостен и със силен характер, както подобава на добрия териер. Такъв, без сянка от съмнение е Йорки.

По тези именно причини той е станал една от най-разпространените породи по света.

Йоркито и другите кучета

Взаимоотношенията на йоркширският териер с другите кучета е различен въпрос.

Не желаейки да изпълнява поддържаща роля, йоркито разкрива изцяло характера на териерите. Защото не се плаши от по-големи кучета, той приема всички тях за домашни любимци, дори когато му се налага да съжителства с кучета гиганти като Сент Бернард, немски дог или ротвайлрер. Когато особения териерски темперамент на йоркито се възпламени, понякога може да предизвика и инцидент.

Йоркито и децата

Както при всички дребни породи и йоркито не трябва да се оставя да си играе само с невръстни деца, без наблюдението на някой възрастен. Тъй като може да скача от много високо и бидейки толкова малък, той е заплашен от различни инциденти в къщата, включително от невнимателен стопанин, който може да не го види в краката си, от затварящи се тежки врати и т.н.

Иначе йорките много обичат да си играят с внимателни и нежни към тях деца. Трябва да предупредите детето да не вдига кучето, защото може да го изпусне без да иска и то да се нарани.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още