Колко близо е нашето куче до вълка?

Типичните вълчи качества

Кои от тях са се запазили в кучето и доколко са желани

Човекът е приютил едно диво хищно животно с единствената цел то да му бъде полезно. В тази връзка е направил всичко възможно да притъпи качествата, които не са му нужни и да създаде на практика един нов вид.

Но корените на кучето са вълчи и макар и да са минали толкова хиляди години и селекцията да е била насочена към изграждане на съвсем нов характер, гените няма как да се елиминират.

С опитомяване на вълка, нашите предци са извършили една огромна стъпка в историята на човечеството.

Вълкът, който символично бихме могли да разглеждаме като десетобоец, отлично трябва да владее всички дисциплини в диви свят, за да оцелее.

Често задаван въпрос е дали хъскито и немското овчарско куче са най-близки до вълка породи. Подобен въпрос не е отправян, обаче, относно пуделите, например…

А тези кучета са толкова близо до вълка точно толкова, колкото и едно хъски. Всичката тази информация се получава с една тъканна проба. От нея се изважда митохондриална DNA (mtDNA), която съдържа визитната картичка.

В тази молекула се съдържа картина на гените и ако две животни имат еднаква визитка, то те са били роднини в миналото. Изследва се именно тази молекула, тъй като тя не се комбинира с други DNA молекули.

Тя съдържа генетичния код, който изгражда митохондрията. От време на време – на сто, хиляда и повече години се извършват мутации, най-вероятно това става съвсем случайно.

Колкото по-дълго два вида са били разделени, толкова повече мутации стават. Когато две жили на mtDNA имат еднаква последователност на гените само с един или два различни гена говорим за семейство, ако се открият повече вече става дума за далечно родство.

Най-сложната част от техниката е начертаването на тази верига, но в ерата на компютрите нещата се улесниха твърде много и сигурността на твърденията е много по-висока.

И резултатите, получени след многобройни измервания на базата на графично изображение сочат роднинска връзка между вълка и нашето куче.

Подробностите са изключително впечатляващи. Вълците и нашите домашни кучета са имали едни и същи предци и все още са много близки роднини, точно както са близки вълците и койотите.

Свързаният с това твърдение въпрос, който вълнува стопаните на домашни кучета може да се формулира така: кои типични вълчи качества съществуват у нашето куче и респективно, кои са нежелателни. (следва)

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още