Защо специална диета за кучета с рак?

Съществуват много различни терапии, използвани за борба с рака при кучето, в зависимост от пациента и от вида на рака.

Но има нещо общо, което касае всички засегнати от рак кучета и то е, че се нуждаят от специфична диета.

Всеки процес в тялото се регулира и контролира от това, какво минава през устата. Търсите ли шанс за добър изход, вие трябва да храните кучето с подходящите храни, съдържащи съставки, които се борят с рака и да избягвате тези, които биха причинили по-нататъшни вреди.

Храненето е критична точка при кучета с рак.

Кучетата рядко умират от рак, те обикновено се предават в битката си на вторично възникнали чернодробна или бъбречна недостатъчност. Това са странични ракови ефекти, които могат да бъдат избягнати чрез контролирана диета.

Ако кучето е поразено от рак, първото нещо което трябва да се направи е да се възстановят имунните функции, а втората важна стъпка е храната.

Кучето с рак е изградено от множество нови тъкани. Когато броят на „правилните” протеини и мазнини е недостатъчен и не се получават с храната, то организмът ще започне да краде от други места, което от своя страна води до мускулно изтощение, но по-възможни са усложнения във функциите на черния дроб и бъбреците.

Това може да доведе до бърбечна и чернодробна недостатъчност, което е последното нещо, от което се нуждае вашето болно от рак куче.

За щастие, тези вторични усложнения могат да бъдат избягнати чрез внимателен избор на диетата.

Диетата е нещо, което може лесно бъде контролирано и често е единственото нещо, което може да бъде направено и от което зависи успешното лечение или провала му.

Първото правило за хранене на кучета с рак е да стоите далече от зърнените храни!

Кучетата не са създадени като преживни животни, хранещи се със зърно. Повечето от търговските марки храни са базирани на ориз, пшеница или царевица.

Но ако погледнем дивите кучета или вълците в природата, ще видим, че те не влизат в оризовите или житни полета да ядат зърно. Кучетата са развити за повече от 10 милиона години като месоядни животни.

Те просто не произвеждат ензими, необходими за смилане на зърното. И докато оризът и зърното са добър пълнеж за търговските марки, те не са добър „пълнеж „ за стомаха на кучето.

Четете етикета на храната на вашето куче: трябва да сте сигурни, че първите съставки в листа са някакъв вид месо. Почти винаги ще намерите описани и зърнени съставки, но те като правило не са поставени най-отгоре в списъка.

Имайте предвид че соргото е по-добър пълнеж от царевицата, която пък е по-добра от ориза и пшеницата.

(продължава)

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още