Черното дого на Енио Капаза

 

Металните зверове

 

От скачащият ягуар до митичния Тополино на Фиат, минавайки през екстравагантните Кадилак и яките БМВ, до елегантните Крайслер и Ланчия, стигаме  до страстния  Блак Дого на Дукати

 

 

Забелязваме, че дизайнът на автомобилите често е вдъхновен от животинския свят. Отскок, напористост, аеродинамика, гъвкавост, индивидуалност, агресия са в основата на успеха на повечето от моделите. Точно както това се случва и при повечето животни.

 

 

Гледайки как се стрелкат по асфалта толкова много вчерашни и днешни автомобили, съвсем спонтанно възниква асоциацията на тези механични творения с животните.

И двата “вида”, макар и рожби на съвсем различен род, са дарени с възможност за предвижване напред, могат да отскачат и да препускат или да реват като зверове, имат муцуни, лапи, специални очи, за да разсичат мрака и тупкащото сърце – мотора, който ги захранва.

Историята на автомобила е история на цял един индустриален сектор, който може би повече от всеки друг, със своите открития, е огледало на съвременното общество. Но също така е създал великолепни модели недвусмислено повлияни от животинския свят. Коли, станали истински символи на една епоха, същински метални създания на четири лапи, които от зората на 20-ти век бягат по пътищата все по-многобройни, елегантни и бързи. Една зверилница с ръмжаща душа, която е почерпила от природата не само да определи стила, но и за да намери решение на много проблеми от аеродинамиката.

 

Енио Капаза е проектирал най-мощното Чудовище за всички времена, правено по поръчка, базирано на Ducati S4RS – Black DOGO.

 

Black Dogo прилича на Дого аржентино – гъвкаво, мощно, бляскаво и здраво.

Предната част на този мотоциклет е предизвикателна и агресивна, задната е суха с къс покрит калник. Шумозаглушителят и седалката са къси и компактни. Огледалата са заменени от видеокамера и инструментален панел с монитор: високотехнологично решение, което още не намира приложение при производството на мотоциклетите. За разлика от дого, което е чисто бяло, Дукати-то на Капаза, C’N'C Monster е черно и метално.

 

Аеродинамичната форма е покрита с черна гума, кадифена на докосване. Черното тяло е лъскаво и блестящо. Фарът е черен и непрозрачен. Двигателят е особено светещ.

 

“Аз винаги много съм обичал моторите и специално Дукати. По тази причина започнах работа по проекта Чудовището Дого направо от началото в C’N'C. Моята страст ме караше да губя все повече и повече време в заводите на Дукати в Болоня, където са произведени легендарните спортни мотоциклети на Дукати. Мечтата да направя това Дукати ме обсеби тотално”

 

 

Тази машина е тест за страст и творчеството, с които Дукати продължава да се ползва в света на дизайна и модата” Влак дого и високотехнологичен и футуристичен мотоциклет, мотор за който всеки жадува! Агресивен, но очарователен за каране. Като дого – винаги бдително и готово за действие, но очарователно в своята привързаност.